Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че страната плаща висока цена за политиката си на неналагане на санкции срещу Русия и подчерта, че Сърбия ще продължи да се придържа към принципи, към които другите не се придържат, цитира думите му скопското издание "Локално".

Вучич подчерта, че Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила никакви ограничителни мерки срещу Русия.

"Това отношение носи ли ни проблеми? Няма съмнение и има много проблеми в различни сфери, от финансови инвестиции до много други. "Няма съмнение, че плащаме много висока цена", каза той.

"Понякога би било добре в политиката, особено в международната политика, и би било най-добре винаги да се прави това, да се зачитат принципите, морала и международното право, както прави Сърбия", каза той.

Вучич каза, че се гордее с факта, че в Сърбия няма антиукраинска или антируска истерия, "че не позволяваме на никого да разруши паметника на украинския поет Тарас Шевченко в Нови Сад, което някои се опитаха, но и творбите на Достоевски, Толстой и Гогол."

"Това са неща, с които се гордея. При нас идват украинци и руснаци. Много е странно, че голяма част от идващите от Москва са настроени срещу Владимир Путин, а голяма част от идващите от Украйна са против тяхното ръководство. "За нас това не е важно, а просто да бъдем добри домакини и да осигурим всичко, както изискват международните актове", добави той.

Вучич за гласуването в ООН:  Изнудват Сърбия, а не мен лично

Вучич за гласуването в ООН: Изнудват Сърбия, а не мен лично

Общото събрание на Организацията на обединените нации гласува за отстраняване на Русия

Припомняме, че делегация на Сената на САЩ във вторник призова Сърбия да се присъедини към останалата част от Европа и да наложи санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщи "Индипендънт".

Тричленната двупартийна делегация се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич.

Въпреки че Сърбия гласува в подкрепа на три резолюции на ООН, осъждащи руската агресия срещу Украйна, тя не се присъедини към международните санкции срещу Москва.

ЕС вече забрани на руски самолети и авиокомпании да навлизат във въздушното му пространство заради нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна.

В отговор Русия затвори небето си за самолети на ЕС и Великобритания.

Впоследствие стана ясно, че руснаците използват вратичка, известна като "сръбската задна врата", за да летят до Европа, заобикаляйки забраната на ЕС за полети до и от Русия.

Вучич обвини Украйна и нененазована страна от ЕС, че от тяхна територия се отправят редовно фалшиви бомбени заплахи към самолетите летящи от и до Москва.

Забрана в Сърбия на тениски с буквата на руската агресия и с Путин, предлага депутат от партията на Вучич

Забрана в Сърбия на тениски с буквата на руската агресия и с Путин, предлага депутат от партията на Вучич

Както и 2 г. затвор за производители и продавачи и глоба за всеки, който ги носи