Сърбия поддържа въздухоплавателните услуги с Русия по принцип независимо от фалшивите бомбени заплахи, идващи от Украйна всеки ден. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до тези, които искат на всяка цена да прекъснем отношенията си с Русия, да отменим полетите... Мислите ли, че правим тези полети с цел печалба? Няма такава", категоричен бе той.

"Днес от Air Serbia съобщиха, че през днешния ден за първи път не са получили бомбена заплаха; когато обаче самолетът е бил някъде над Словакия, отново е постъпил сигнал за бомба, но пилотът е продължил полета, защото знаем, че тези заплахи са фалшиви", сподели Вучич.

Той заяви, че чуждестранните агенции правят това непрекъснато от две държави - една страна от ЕС и Украйна.

Украйна се възмути, че Сърбия прави пари от пролята украинска кръв

Украйна се възмути, че Сърбия прави пари от пролята украинска кръв

Сърбия е единствената държава в Европа с открито небе за Русия

"Ние продължаваме полетите, защото искаме за да покажем, че сме свободна държава и вземаме собствено решение. Не решавайте вместо нас кога да отменяме полети", настоя държавният глава.

По-рано служители и посетители на белградския офис на Air Serbia бяха евакуирани заради бомбена заплаха. Преди това международното летище в Белград беше евакуирано заради друг сигнал за бомба.

Летището многократно получаваше сигнали за бомба срещу полетите на Air Serbia до Москва и Санкт Петербург. 

Въпреки забраната на ЕС: Руснаците летят до Европа през "сръбска вратичка"

Въпреки забраната на ЕС: Руснаците летят до Европа през "сръбска вратичка"

Сърбия се оказа единственият европейски въздушен коридор, отворен за Русия

ЕС вече забрани на руски самолети и авиокомпании да навлизат във въздушното му пространство заради нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна.

В отговор Русия затвори небето си за самолети на ЕС и Великобритания.

Впоследствие стана ясно, че руснаците използват вратичка, известна като "сръбската задна врата", за да летят до Европа, заобикаляйки забраната на ЕС за полети до и от Русия.

Украйна упрекна властите в Сърбия, че правят бизнес от пролятата украинска кръв заради руската агресия.