Страните от Европейския съюз затварят въздушното си пространство за руските авиокомпании, съобщи ARD с позоваване на надежден източник.

Би Би Си съобщава, че мярката е част от пакет от санкции, по който има споразумение между страните то общността. Той включва забрана да се доставят на Русия самолети и резервни части за тях, включително за лично ползване.

България затваря небето си за всички руски самолети

България затваря небето си за всички руски самолети

Ограничението влиза в сила от събота

Документът предвижда и забрана да се продават пряко или косвено на руската страна стоки и технологии, прилагани в авиацията или космическата сфера - независимо от това, дали са произведени в ЕС.

Стоките от списъка не може да бъдат доставяни на руски физически и юридически лица, нито да бъдат използвани в Русия. Забранява се също те да бъдат застраховани - пряко или косвено, както и да бъдат презастраховани.

Няма да може да се извършва диагностика, нито да се ремонтират или модифицират самолети, които са руска собственост. Същото важи и за техни компоненти.

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

Символично оставя вратата за дипломация

Доставките на стоки и детайли могат да продължат до 28 март 2022 г., но само по договори, сключени до 26 февруари 2022 г.

"Забраната за продажба на всички самолети, резервни части и оборудване на руските авиокомпании ще влоши състоянието на един от ключовите сектори на руската икономика, тъй като три четвърти самолетите на руската гражданска авиация са произведени в ЕС, САЩ и Канада", се казва в съобщение на ЕС.