Борис Джонсън, бивш външен министър на Великобритания, и Саджид Джавид, министър на вътрешните работи, са фаворити за поста министър-председател на страната, показват последните социологически проучвания на нагласите сред консерваторите, пише "Гардиън".

Изследването е направено в началото на ноември.

Джонсън е фаворит с 19,08% подкрепа (199 консерватори от 1 043), а близо до него е Саджид Джавид с 18,50% (193). Трети е бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис с 12,85%. Останалите са с под 10% подкрепа.

Сайтът ConservativeHome провежда проучвания сред членовете на Консервативната партия кой има най-големи шансове да е следващият лидер на партията.

Междувременно "Ройтерс" и "Гардиън" съобщават, че 100 консерватори са изразили подкрепата си за премиера Тереза Мей.

Те са обявили позицията си броени часове преди организирания вот на недоверие срещу Мей в Консервативната партия.

Брекзит се отлага или спира, ако ме свалите, предупреди Тереза Мей

Брекзит се отлага или спира, ако ме свалите, предупреди Тереза Мей

Ако Великобритания има нов лидер, "бъдещето на нашата страна ще бъде поставено под риск"

До момента най-малко 52-ма консерватори са обявили, че ще гласуват срещу министър-председателя (въпреки че е известно, че най-малко 48 депутати ще гласуват против нея, тъй като най-малко 48 депутати от Консервативната партия са необходими за организиране на вот на недоверие).

Мей се нуждае от просто мнозинство - 158 депутати от 315 - за да остане на поста. Тайното гласуване ще се проведе днес между 18,00 и 20,00 часа местно време.