Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е в "стабилно" състояние в болницата и няма пневмония, потвърди говорителят на британското правителство, цитиран от "Гардиън".

До момента "Даунинг стрийт" отказваше да даде ясен отговор дали Джонсън има пневмония.

Вчера 55-годишният Джонсън беше преместен в интензивно отделение в лондонска болница след влошаване на състоянието му. Британският премиер се бори с коронавируса вече 10 дни.

Путин към Борис Джонсън: Оптимизмът и чувството ти за хумор ще ти помогнат срещу коронавируса

Путин към Борис Джонсън: Оптимизмът и чувството ти за хумор ще ти помогнат срещу коронавируса

Сигурен съм, че вашата енергия, оптимизъм и чувство за хумор ще ви помогнат

Запитан дали премиерът е диагнозиран с пневмония, говорителят отговори, че Борис Джонсън няма.

Говорителят каза още, че Джонсън е бил в "стабилно" състояние през нощта и че "остава в добро благоразположение на духа".

Представителят поясни, че министър-председателят получава стандартна кислородна терапия и че не се нуждае от механична вентилация или неинвазивна респираторна помощ.

Борис Джонсън не е на апаратна вентилация, но няма промяна в състоянието му

Борис Джонсън не е на апаратна вентилация, но няма промяна в състоянието му

Вчера Джонсън беше преместен в интензивното отделение на болница "Сейнт Томас"

От правителството съобщиха, че Риши Сунак, финансовият министър на Обединеното кралство, временно ще поеме управлението на страната, ако външният министър Доминик Рааб, който временно замества Джонсън, се разболее.

Рааб няма правомощия да "наема и да уволнява" служители на правителството, докато замества премиера, подчерта говорителят.

Политици подкрепят Борис Джонсън

Политици подкрепят Борис Джонсън

Британският премиер е в интензивното заради коронавирус

Правителството сигнализира, че отхвърля съвета на президента на САЩ Доналд Тръмп да се използват експериментални лекарства срещу коронавирус върху Борис Джонсън.

Говорителят отхвърли твърдения, че премиерът получава специално отношение в болница "Сейнт Томас" в Лондон, а също така отхвърли твърденията, че "Даунинг стрийт" 10 не е напълно честен с медиите за здравето на британския лидер.

Говорителят каза още, че Доминик Рааб и правителството могат да предприемат военни действия без съгласието на премиера. Рааб ще председателства всяка среща на Съвета за национална сигурност.