Премиерът на Великобритания категорично е подкрепил използването на COVID паспорти, след като лидерът на лейбъристите Киър Стармър заяви, че мярката ще бъде против "британския инстинкт", пише "Гардиън".

През последните седмици Борис Джонсън, който е критикуван от собствената си партия заради предложено използване на сертификати от ваксинираните срещу коронавируса при посещение на бирарии и ресторанти, намекна, че подкрепя идеята.

Джонсън към британците: Ограничения отпадат, но бъдете предпазливи

Джонсън към британците: Ограничения отпадат, но бъдете предпазливи

Европа се бори с третата вълна и недостиг на ваксини

Правителствени източници заявиха, че сертификатите могат да бъдат използвани от работодателите като начин за разхлабване на мерките за спазване на социална дистанция. Междинен доклад за мярката се очаква да бъде публикуван в понеделник.

По време на посещение в Мидълзбро Джонсън коментира, че сертификатът трябва да бъде използван, за да се докаже, че човек е в безопасност по различни начини, а не само с ваксинация. Той предполага, че работодателите ще приветстват идеята.

Джонсън: Капитализмът и алчността доведоха Британия до успех във ваксинирането

Джонсън: Капитализмът и алчността доведоха Британия до успех във ваксинирането

Премиерът хвали фармацевтичните компании, че са разработили ваксина за рекордно кратко време

Стармър обаче е скептичен. Той смята, че "британският инстинкт" може да е против. Лидерът на Лейбъристката партия заяви в интервю за "Дейли телеграф", че няма да вземе официално решение, докато не проучи предложенията на правителството.

Той смята, че е неизбежно прилагането на идеята за имунизационни паспорти за международно пътуване, но британците вероятно са против идеята за такива паспорти да се използват на Острова.

Някои консерватори също са против идеята. Те се надяват и лейбъристите да се противопоставят на вътрешни имунизационни паспорти, което може да доведе до отхвърляне на предложението в парламента. Либералните демократи се обявиха против.

Борис Джонсън: ЕС не иска да блокира износа на ваксини

Борис Джонсън: ЕС не иска да блокира износа на ваксини

Получих уверение по време на разговори с партньорите от ЕС