Капитализмът и алчността доведоха Великобритания до успех във ваксинирането на населението, заяви министър-председателят Борис Джонсън пред депутати на закрито заседание, като похвали фармацевтичните компании за това, че са разработили ваксина за рекордно кратко време, съобщава "Ройтерс".

Коментарите, съобщени от вестник "Сън", са направени от Джонсън по време на среща Zoom и може да разпалят спор с ЕС, който обмисля забрана за износ на ваксини за Великобритания.

"Причината да имаме успех с ваксината е заради капитализма, заради алчността, приятели", обяснява той по време на среща с депутатите от консерваторите, за да ги събере в подкрепа на ограниченията за коронавируса.

"Сън" съобщи, че по-късно допълва: "Всъщност съжалявам, че го казах" и че многократно моли депутатите да "забравят, че казах това". Офисът на Джонсън на Даунинг Стрийт отказа незабавен коментар пред "Ройтерс".

Забраната за износ от ЕС забавя с 2 месеца ваксинацията в Британия

Забраната за износ от ЕС забавя с 2 месеца ваксинацията в Британия

Обединеното кралство може да забрани износа на съставки, загубата ще е за всички

Запитана за коментара, вътрешният министър Прити Пател каза, че не е присъствала на срещата. "Премиерът винаги признава силния успех, който сме постигнали по отношение на ваксината, не само разпространението, което е невероятно, но и нашата способност като страна да разработим ваксината, както и ролята на фармацевтичните компании, науката и технологията в това", каза Пател.

Великобритания постепенно облекчава ограниченията по план, подкрепен от успеха на националната кампания за ваксинация, при която над 28 милиона души получават първа доза ваксина.

Във вторник представител на ЕС заяви, че Европейската комисия ще разшири правомощията на ЕС за потенциално блокиране на износа на ваксини COVID-19 за Великобритания и други райони с много по-високи нива на ваксинация и за покриване на случаи, в които компании претоварват договорени доставки.

Борис Джонсън: ЕС не иска да блокира износа на ваксини

Борис Джонсън: ЕС не иска да блокира износа на ваксини

Получих уверение по време на разговори с партньорите от ЕС