Британската програма за ваксинация срещу коронавирус е изправена пред двумесечно закъснение в случай на забрана за износ от ЕС, което проваля плановете на правителството да отвори отново икономиката това лято, разкрива анализ за Guardian.

Забраната, която трябва да бъде обсъдена от лидерите на 27-те държави-членки на ЕС в четвъртък, би спряла сериозно усилията за ваксинация в Обединеното кралство и вероятно ще принуди правителството да удължи ограниченията върху живота на хората. 

Това обаче няма да осигури значителен тласък за проблемните ваксинационни програми в държавите-членки на ЕС, според доклад на компанията за анализ на данни Airfinity.

Сравнително малкият брой дози, които биха се запазили в блока, биха ускорили пълната ваксинация на всеки пълнолетен в ЕС с "малко повече от седмица", според изследването.

Премиерът Борис Джонсън трябва да говори с европейските си колеги преди срещата в четвъртък. Правителствени източници коментираха, че Джонсън е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с холандските и белгийските премиери Марк Рюте и Александър Де Кроо миналата седмица. Той може да разговаря и с други лидери на ЕС през следващите дни.

В неделя министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че е заложена репутацията на ЕС, тъй като 27-те държавни и правителствени глави се готвят да вземат решение, като предупреждава, че "светът наблюдава".

"Ако се развалят договори и ангажименти, това е много вредно нещо за търговския блок, който се гордее с върховенството на закона", каза той пред Sky News. "Това е контрапродуктивно, защото единственото, което знаем за производството на ваксини е, че е съвместно".

"Те биха подкопали не само шансовете на собствените си граждани за подходяща програма за ваксинация, но и на много други страни по света, с репутационни щети за ЕС, които трудно биха променили в краткосрочен план."

Фон дер Лайен заяви миналата седмица, че ЕС обмисля "всички възможности" и е готов да въведе спешен контрол върху производството и разпространението на ваксини, за да се справи с "кризата на века".

ЕС заплаши да наложи още по-голям контрол над износа на ваксини

ЕС заплаши да наложи още по-голям контрол над износа на ваксини

От 30 януари ЕС въведе система, която изисква разрешение за износ на ваксини

27-те държавни и правителствени глави ще обсъдят следващите стъпки в четвъртък чрез видеоконференция, на фона на нарастващите опасения относно третата вълна от коронавирусни инфекции на континента. Плановете за лична среща бяха отменени в неделя в светлината на нарастването на инфекциите.

Франция и Германия се изказаха в подкрепа на активирането на член 122 от договора на ЕС, последно използван през петролната криза от 70-те години на миналия век, позволяващ на блока да предприеме спешни мерки за контрол на разпределението на основни стоки.

Еврокомисарят по финансовите услуги Майрийд Макгинес заяви в неделя: "Европейските граждани са все по-ядосани и разстроени от факта, че ваксинацията не се е случила толкова бързо, колкото очаквахме."

Държавите-членки на ЕС са приложили 10,4 дози ваксина на 100 души към събота, в сравнение с 42,7 на 100 в Обединеното кралство.

Около 10 милиона дози ваксина са изнесени от фабрики в страните-членки на ЕС за Великобритания, главно от Pfizer/BioNTech. Великобритания чака още около 30 милиона дози Pfizer и 30 милиона от Johnson&Johnson - макар че само някои от тях се очаква да бъдат доставени до края на лятото.

Правителството на Обединеното кралство трябваше да постигне целта си да достави първа доза ваксина на всеки възрастен в Обединеното кралство до края на юли, според Airfinity.

Неотдавнашен проблем с доставките в съоръжението на AstraZeneca в Индия се очаква да забави темпото на ваксинация с две седмици, от 10 юни до 23 юни.

Но налагането на забрана за износ на дози от ваксината Pfizer/BioNTech, произведена в Белгия и Германия, засега най-големият износ за Обединеното кралство, би забавила ваксинацията до 5 август, според Airfinity.

Забраната за целия износ на ваксини, включително тези от Moderna и Johnson&Johnson, би забавила постигането на тази цел до 27 август, показва анализът, поръчан от Guardian.

Фон дер Лайен призова Британия и САЩ за реципрочност при износа на ваксини

Фон дер Лайен призова Британия и САЩ за реципрочност при износа на ваксини

"Спутник V" още е в процес на преглед и няма подробности за одобрение от EMA

Расмус Бех Хансен, главен изпълнителен директор на Airfinity, заяви: "Забраните за износ са загуба са всички и са заплаха за глобалното производство".

"Налагането на забрана би означавало, че ЕС ще има малко повече дози в краткосрочен план, но няма да промени коренно наличността си на ваксини и скоро ЕС може да зависи от вноса на ваксини".

"Забраната крие значителен риск за Обединеното кралство и всеки евентуален ответен отговор от страна на Обединеното кралство за съставки ще навреди не само на ЕС и Обединеното кралство, но и на света, тъй като значително ще забави цялостното производство."

Оценката на Airfinity се основава на това колко време ще отнеме на Обединеното кралство да постави поне една доза на 75% от населението си, което означава и повече от 95% от пълнолетните.

ЕС си е поставил за цел напълно да ваксинира 70% от населението си до края на лятото.

Според Airfinity ЕС си поставя за цел пълна ваксинация на 75% от населението до 31 август, въпреки настоящите трудности, включително липсата на доставки от AstraZeneca.

Техният анализ предполага, че ако ЕС "запази и използва дозите, предназначени за Обединеното кралство, ще забърза целта си с малко повече от седмица, тъй като общото население е много повече".

ЕК и правителствата на страните членки са разгневени от неуспеха на AstraZeneca да достави обещаните 120 милиона дози през това тримесечие, докато продължава да изпълнява договорните си задължения с правителството на Обединеното кралство.

Компанията посочва първоначалното финансиране, предоставено за сътрудничеството й с Оксфордския университет от правителството на Обединеното кралство и нейната фирмена политика за създаване на поръчкови вериги за доставки за ЕС и Великобритания.

AstraZeneca изнася много малко дози от фабрики в ЕС за Обединеното кралство, ЕК проявява голям интерес към дозите и компонентите, произведени в холандското съоръжение на компанията. Източници предполагат, че комисията може на първо място да блокира износа от там.

ЕС няма да дарява ваксини на бедните страни

ЕС няма да дарява ваксини на бедните страни

Фон дер Лайен иска първо да се подобри ситуацията с производството на медикаментите