Британският премиер Борис Джонсън е бил имунизира с ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca, предаде SkyNews. Това свое намерение той оповести по-рано тази седмица, за да даде личен пример, въпреки опасенията относно ваксината в Европа.

Премиерът, който е на 56 години, е получил първата доза в лондонската болница "Сейнт Томас", където беше лекуван от коронавирус миналия април. Така, Джонсън се присъединява към повече от 26 милиона души във Великобритания, които вече са получили първа доза.

Припомняме, че по-рано Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) на Великобритания съобщи, че наличните доказателства не показват, че ваксината на AstraZeneca предизвиква кръвни съсиреци (тромбоза) и хората трябва да продължат да се ваксинират.

И от СЗО заключиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

И от СЗО заключиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

Ваксината продължава да е с повече ползи от рискове

Британският регулатор пояснява, че ползите от ваксината са повече от рисковете.

Съобщава се, че се проверяват 5 случая на много редки и конкретен вид кръвни съсиреци. Отбелязва се, че проблемите се случват при по-малко от 1 човек на 1 милион души.

Много европейски държави, включително Германия, Франция, Италия, Норвегия, Дания, Швеция, Ирландия и Холандия, спряха разпространението на ваксината AstraZeneca поради опасения за безопасността.

Няма доказателства, че се случват такива тежки странични реакции повече от очакваното без ваксина.

Германия и Франция подновяват ваксинацията с AstraZeneca

Германия и Франция подновяват ваксинацията с AstraZeneca

Драги: Италия ще направи същото и ще ваксинира колкото се може повече хора възможно най-бързо