Сърбия е готова за компромис по въпроса за статута на Косово. Това се съобщава в изявление на сръбския президент Борис Тадич, цитирано от АП и РИА Новости.

Основната позиция на Сърбия се състои в поддържане на териториалната цялост на Сърбия. В същото време, ние вярваме, че в хода на бъдещи преговори с лидерите на косовските албанци, бихме могли да достигнем до компромисно решение, което да е приемливо и за двете страни, се казва в изявлението.

Тадич е говорил на състоялата се среща в Белград с представители на страните членки на Съвета на Европа.

„Косово е проблем не само на Сърбия, но и проблем на Европа. Ние не желаем да бъдем проблем на Европа, и в частност на европейските решения", отбелязва Тадич.

Въпреки тези свои думи сръбският президент не съобщава какъв именно компромис би бил приемлив за Белград.

Припомняме, че в четвъртък сръбският вицепремиер Божидар Джелич заяви, че ръководството на Сърбия приветства позицията на Москва по проекта за резолюция на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за бъдещия статут на Косово.

Русия отхвърли резолюцията, както и плана „Ахтисаари". По думите на Джелич, Белград високо цени позицията на Русия за нова резолюция и е готов на преговори.

Отново по думите на вицепремиера обаче, сериозни преговори не могат да се опират на идеи, заложени в съставената вече резолюция.

Координаторът на сръбската делегация за преговори по статута на Касово Слободан Самарджич от своя страна обяви обаче, че няма необходимост от повторни преговори с представители на албанското население в Косово.

В сряда в Съвета на сигурност на ООН беше внесен нов проект на резолюция по проблема Косово, който дава срок от 4 месеца на участниците в конфликта за нови преговори за статута на областта.

Това е вече третият проект, който се базира на плана „Ахтисаари", базиращ се на идеята за предоставяне на независимост на Косово. 
Той предполага, че ако до четири месеца участниците в преговорите не достигнат до споразумение и независимо от резултатите от тези разговори, в действие автоматично ще бъде въведен планът „Ахтисаари".