Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на външните и европейските въпроси на Хърватска Мария Бурич откриха паметник на Иван Вазов в Загреб.

Паметникът е разположен в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин.

Премиерът на Хърватска към Борисов: 17 май ще остане в историята
Обновена

Премиерът на Хърватска към Борисов: 17 май ще остане в историята

Това са нашите Балкани, да си ги пазим, призова Борисов

Под бюста на патриарха на българската литература е изписан стих от "Моите песни":

"И аз на своя ред ще си замина,
трева и мен ще расне над прахът.
Един ще жали, друг ще ме проклина,
но мойте песни все ще се четат."

"Вижте надписът колко е пророчески, земен, обикновен и в същото време гениален, отчитайки не само характера на българина, а може би и на целите Балкани". Това заяви Борисов на откриването на паметника на великия българин.

На церемонията премиерът благодари, че голяма част от произведенията на Иван Вазов са преведени на хърватски език. Според Борисов паметта за Вазов винаги ще бъде гарант за чистотата на българския език.

Инициативата за издигането на паметника на Иван Вазов в хърватската столица е на посолството на България, като изграждането и поставянето на бюста е финансирано със средства от дарения.

Борисов отива първо в Киев, после в Москва

Борисов отива първо в Киев, после в Москва

Премиерът ще бъде на 26 май в Украйна

Идеята за поставяне на паметник е вдъхновена от дългогодишното лично приятелство на патриарха на българската литература с хърватския новелист и преводач д-р Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица творби на Иван Вазов, включително "Под игото", публикуван в гр. Крижевци през 1898 г.

Откриването на настоящия паметник е от изключително значение за демонстриране на дълбоките исторически връзки между нашите две държави в областта на културата и образованието, пишат от пресслужбата на МС.

Борисов и Заев – заедно на приема в българското посолство в Рим

Борисов и Заев – заедно на приема в българското посолство в Рим

Двамата премиери завършиха празника…