Министър-председателят Бойко Борисов днес е на посещение в Хърватия.
Пристигайки в столицата Загреб, премиерът беше посрещнат от своя колега Андрей Пленкович с думите: "17 май ще остане в историята".

Според премира на Хърватска датата 17 май, когато се проведе Срещата на върха във формат ЕС - Западните Балкани в София, ще остане в историята като ключова дата за държавите от Балканския полуостров, както за тези, които са вече част от ЕС, така и тези държави, които получиха заслужената европерспектива на срещата на лидерите на Европа.

"Срещата беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура", коментира хърватският премиер.

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство
Обновена

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

Лидерите на ЕС и държавите от Западните Балкани приеха Декларацията от София

Борисов и Пленкович разговаряха, като фокусът беше поставен именно върху сближаването със страните от Западните Балкани и осигуряването на непрекъсваемост на процеса, започнал в София.

От своя страна Борисов заяви, че Австрия е поела ангажимент темата "Западни Балкани" да продължи да стои на дневния ред на ЕС и по време на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли тази година.

Според прмиера ако не се гарантира, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на ЕС, това би означавало, че Срещата на върха в София е била просто една добра среща. "Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия", призова Борисов.

Хърватия поема щафетата за домакинство на среща за Западните Балкани

Хърватия поема щафетата за домакинство на среща за Западните Балкани

Борисов очаква приемственост, защото само така може да се надгради постигнатото до момента

Борисов благодари също така на Пленкович за това, че Хърватия ще поеме щафетата за организирането на нова среща между лидерите на ЕС и държавите от региона.

Припомняме, на 16 май Борисов и Пленкович проведоха среща, на която премиерът на Хърватска потвърди, че ще инициира следващата среща на върха във формат ЕС - Западни Балкани. Срещата ще бъде през 2020 г.

На днешната среща между двамата Борисов изрази удовлетворение от това, че ЕС разбира нуждата на държавите от региона да излязат от изолацията, в която се намират. В същото време държавите членки на Общността разбират и че не трябва да се допускат нови конфликти на Балканите.

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към ЕС

На свой ред министър-председателят на Хърватия поздрави Борисов за начина, по който България изпълнява своето председателство на Съвета на ЕС и реализира приоритетите от програмата си.

Албания ни благодари за европерспективата
Обновена

Албания ни благодари за европерспективата

Талат Джафери: Няма да забравим историята, но не трябва винаги да се връщаме към нея

На пресконференцията след срещата Борисов заяви, че ако държавите от Балканите са обединени, те могат да свършат много работа. Той подчерта, че диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им като България и Македония. В тази вързка премирът разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни - отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Пленкович пък коментира чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.

ЕЦБ: На сте готови за еврото

ЕЦБ: На сте готови за еврото

Съмнява се в стабилността на инфлацията