Председателят на парламента в Албания Грамоз Ручи благодари на България за безспорния успех на председателството ни да очертае ясна европейската перспектива за страните от Западните Балкани.

Според Ручи европейската и евроатлантическата линия на развитие на страните от региона са ключови за сигурността и стабилността. По думите му добрите отношения между премиерите Бойко Борисов и Еди Рама допринасят и за силната връзка между двете държави.

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство
Обновена

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

Лидерите на ЕС и държавите от Западните Балкани приеха Декларацията от София

Ручи се срещна с председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в рамките на регионалната Балканска молитвена закуска в Тирана.

От своя страна Цветанов отправи благодарности към Ручи за това, че Албания призна българското малцинство там.
Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че това е поредния знак за топлите отношения и взаимното уважение между България и Албания.

Европейските лидери в София
Обновена

Европейските лидери в София

Меркел, Макрон и Мей пристигнаха пеша по "Моста на влюбените"

В Тирана Цветанов се срещна и с председателя на македонския парламент Талат Джафери. Двамата обсъдиха Договора за добросъседство между България и Македония.

В тази връзка Джафери заяви, че историческият документ е отворил вратата за очертаването на трайна и устойчива европейска перспектива за Македония. От своя страна Цветанов определи договора не само като знак за силните политически връзки между двете страни, но и като гарант за сигурността в региона.

Талат Джафери заяви, че в региона не можем да забравим историята, но не трябва винаги да се връщаме към нея.
"Това няма да ни позволи да изградим бъдеще на стабилност и просперитет за гражданите на страните от Западните Балкани", категоричен бе той.

Столтенберг оптимист за решаването на спора между Гърция и Македония

Столтенберг оптимист за решаването на спора между Гърция и Македония

Решаващи преговори и за членството на Скопие в НАТО

По време на регионалната Балканска молитвена закуска председателят на ПГ на ГЕРБ проведе работна среща и с заместник-председателя на сръбския парламент Владимир Маринкович.

Маринкович благодари на Цветан Цветанов, че 15 години по-късно Българското председателство на Съвета на ЕС е успяло да върне Западните Балкани във фокуса на европейския дневен ред.
Той подчерта ключовото значение на Срещата на върха между ЕС и Западните Балкани, която е позволила страните от региона да получат по-ясна европейска перспектива.