"Божие чудо" - така Доналд Тръмп нарече медикамента, с който го лекуваха от COVID-19, напомня Дойче веле. Дали един от най-яростните противници на абортите знае, че за чудодейното лекарство са използвани клетки, добити от човешки ембриони?

Когато състоянието на американския президент се влоши след заразяването с коронавирус, лекарите му предписаха медикамент от антитела. За изненада на всички, средството подейства изключително бързо и само след няколко дни Тръмп се върна на работа в Белия дом. Самият той определи медикамента като "божия благословия", а успешното лечение нарече "божие чудо".

Експерименталните антитела REGN-CoV2 са произведени - с или без божията помощ - от американския биотехнологичен концерн Regeneron. При този метод на лечение се използват и клетки, извличани от човешка ембрионална тъкан.

Дали Тръмп знае с какво е лекуван?

Чисто политически това е проява на лицемерие, тъй като Тръмп и неговата администрация, като отявлени противници на абортите, направиха много за ограничаването на точно тези научни методи. През 2019 година по нареждане на Тръмп бяха съкратени държавните субсидии за здравните власти, в това число за изследванията с тъкани от човешки зародиши след аборт. Последните са част от усилията в борбата срещу СПИН и раковите заболявания. В здравното министерство беше създадена нова комисия, в която участват и много противници на абортите. Дотук тя е отхвърлила 13 от общо 14 постъпили в нея искания за подобни изследвания.

През януари 2020 по време на събитие на противниците на абортите Тръмп заяви: "Неродените деца никога не са имали по-силен защитник в Белия дом". И още: всяко дете е "свят и ценен дар от Бога".

За производството на медикамента REGN-CoV2 не се използва тъкан от човешки клетки, а от яйчниците на хамстер - тъй наречените CHO-клетки. При тестването на действието на тези антитела обаче са използвани клетъчни култури от тъкан на човешки ембрион. И по-специално, става въпрос за тъкан от бъбрек на човешки зародиш след аборт, извършен в Нидерландия през 70-те години.

Тези клетки, чието научно название е HEK 293T, оттогава редовно се използват в лаборатории в целия свят. Също и американската фирма Regeneron е използвала въпросните HEK 293T-клетки за производството на тъй наречените вирусни псевдочастици. Това са вирусоподобни структури, съдържащи спайк протеина на смъртоносния коронавирус SARS CoV-2. Само по този начин е била възможно да се установи колко ефективно въпросните антитела атакуват вируса.

Незнание или лицемерие?

Сегашният дебат около медикамента, използващ антитела, насочи вниманието - не само в САЩ - към една област на медицинските изследвания, в която често се използват клетки, извличани от тъкан от абортирал плод, например при разработването на нови ваксини. Включително Regeneron не отрича това. Но понеже въпросните HEK 293T-клетки са взети толкова отдавна, а сега се използват такива, добити в лаборатория, те не можело да бъдат смятани за "човешки". "Зависи от тълкуванието", заяви по този повод говорителката на американския концерн Александра Бауи. "Използваните от нас днес 293Т-клетки не могат да бъдат смятани за тъкан от зародиш и като цяло ние не използваме ембрионална тъкан", увери тя.