Братът на атентатора от Манчестър Арена е признат за виновен за убийството на 22 души и помага за планирането на една от най-смъртоносните терористични атаки във Великобритания, съобщава "Гардиън".

След присъдата ръководителят за борба с тероризма заяви, че Абеди е управляван от "болна идеология" и не би спрял да планира убийства, докато не бъде хванат. Главният детектив Саймън Бараклу, старши разследващ офицер в нощта на нападението, заяви, че Абеди не е показал "нито една емоция" или угризения по време на процеса.

Бомбата бе взривена от по-големия брат на Абеди, Салман, и Абеди се опита да насочи вината едиснтвено към мъртвия си брат. Оказа се обаче, че Абеди е стоял рамо до рамо с брат си, който действа като капитан, шофьор и техник, споделящи обща цел да убият и осакатяват колкото се може повече хора при атентата след концерта на Ариана Гранде.

22-годишният, който е бил на 19 години по време на атентата, прекарва месеци наред заедно с брат си, събирайки съставки и изграждайки прототипи на бомби. Месец преди атентата, братята, вече изградили запаси от химикали на два адреса в южен Манчестър, ще бъдат принудени набързо да преместят съставките за производство на бомби.

На 6 април 2017 г. родителите на братята и сестрите, Рамадан и Самия, пристигат във Великобритания за кратко посещение и на двамата е казано, че ще се върнат в Либия с еднопосочни билети след броени дни със самолетни билети, купени от по-възрастните им брат, Исмаил.

Предвид предстоящото им заминаване и опасенията, че плановете им ще бъдат провалени, братята вече не могат да използват различни адреси за съхранение на материалите за експлозивите си. 48 часа преди заминаването си те прехвърля всичко в бял "Нисан Микра". Впоследствие колата е паркирана на паркинг в близост до дома на братята, часове по-късно заминават за Либия с родителите си.

Четири дни преди атаката, Салман се връща сам в Манчестър. "Всичко, което Салман трябваше да направи, е да събере каквото му трябва от Микрата ", заяви прокурорът, Дънкан Пени. Минути преди взрива според либийските власти, Абеди се обадил на майка си и по-малкия си брат в Триполи, да поиска прошка за това, което е на път да направи.

Експлозивът, натъпкан с винтове и болтове като шрапнел, се взривява в точния момент, когато хиляди мъже, жени и деца излизат в края на концерта малко след 22.30 ч. на 22 май 2017 г.

В деня след атентата Хашем Абеди е арестуван в Либия. Неговите отпечатъци и ДНК са открити върху редица значими предмети, включително парчета метал, плътно завити в импровизирани цилиндри и апартамент, където бяха открити следи от самоделно взривно вещество. Телефонните записи също го свързват с атентата.

Атентаторът от Манчестър бил спасен от британските ВМС в Либия през 2014 г.

Атентаторът от Манчестър бил спасен от британските ВМС в Либия през 2014 г.

"Дейли мейл" допълва, че Абеди и по-малкият му брат Хашем са сред 100 британски граждани, които са спасени