Бразилия планира да използва ваксина срещу коронавирус, произведена в Китай, като част от националната имунизационна програма. Губернаторът на Сао Пауло, Жоао Дория заяви, че федералното правителство се е съгласило да закупи 46 милиона дози от ваксината CoronaVac, съобщава БиБиСи.

Имунизационната програма може да започне веднага през януари 2021 г., което я прави една от първите подобни в света за борба с пандемията. Бразилия е една от страните, най-силно засегнати от коронавирус.

Бразилия с още 23 227 потвърдени случая на COVID-19

Бразилия с още 23 227 потвърдени случая на COVID-19

661 са новите смъртни случаи от COVID-19

В страната има близо 5,3 милиона потвърдени случая - третият най-висок брой в света след САЩ и Индия - и е на второ място след САЩ по брой смъртни случаи, като до момента са регистрирани близо 155 000, според данни от университета Джонс Хопкинс.

Ако бъде одобрена от здравния регулатор на страната, CoronaVac - разработена от китайската компания Sinovac Biotech - ще бъде една от двете ваксини, включени в имунизационната програма на Бразилия.

Страната също така планира да прилага ваксина, създадена от английския Оксфордски университет и фармацевтичния гигант AstraZeneca.

Преди това Дория рекламира експерименталната ваксина на Sinovac, обявявайки планове да я използва за жителите на Сао Пауло.

Швейцария запазва 5,3 милиона дози ваксина на AstraZeneca

Швейцария запазва 5,3 милиона дози ваксина на AstraZeneca

Чакат клиничните изпитания и оценката на регулаторния орган на страната

Китайската ваксина се тества от държавния изследователски център в Сао Пауло "Бутантан институт".

Институтът обяви в понеделник, че ваксината с две дози изглежда е безопасна при клиничен опит в късен етап.

Предупреждават, че все пак резултатът е предварителен, като тестовете продължават. Според института, данните за ефективността на ваксината няма да бъдат публикувани, докато изпитанието не приключи.

Изпитания се провеждат също в Турция и Индонезия.

Британия започва заразяване на здрави доброволци - бърза да създаде Covid ваксина

Британия започва заразяване на здрави доброволци - бърза да създаде Covid ваксина

Въпреки противоречията за етичност, рискът е оправдан за света, така се е процедирало с тиф, холера и малария