Британските изследователи се подготвят да заразят здрави млади доброволци с вируса, който причинява COVID-19, ставайки първите, които обявяват плановете си да използват противоречивата техника за изследване на болестта и потенциално да ускорят разработването на ваксина, която може да помогне за прекратяване на пандемията, съобщава АП.

Този тип изследвания, известен като изследване се използва рядко, тъй като някои смятат, че рискът от заразяване на иначе здрави индивиди е неетичен. Но изследователи, които се надпреварват да се борят с COVID-19, казват, че рискът е оправдан, тъй като подобни проучвания имат потенциал за бързо идентифициране на най-ефективните ваксини и подпомагане на контрола на заболяване, което е убило над 1,1 милиона души по целия свят.

"Умишленото заразяване на доброволци с известен човешки патоген никога не се предприема с лека ръка", каза професор Питър Опеншоу, съавтор на изследването. "Въпреки това, подобни проучвания са изключително информативни за дадено заболяване, дори едно толкова добре проучено като COVID-19."

Преди това такива проучванията са използвани за разработване на ваксини за заболявания, включително тиф, холера и малария.

Imperial College London заяви във вторник, че проучването, включващо доброволци на възраст от 18 до 30 години, ще бъде проведено в партньорство с правителствения отдел за бизнес, енергетика и индустриална стратегия, Royal Free London NHS Foundation Trust и hVIVO, компания, която има опит в провеждането на такива проучвания. Правителството планира да инвестира 33,6 милиона паунда (43,4 милиона долара) в изследването.

Правителствата по цял свят финансират усилията за разработване на ваксина с надеждата да сложат край на пандемията, която удари международната икономика, спря бизнеси и остави без работа милиони хора. Четиридесет и шест потенциални ваксини вече са в процес на изпитание при хора, като 11 от тях са в късни етапи - няколко се очаква да отчетат резултатите по-късно тази година или в началото на 2021 г.

Партньорството на Imperial College очаква да започне работа през януари, като резултатите се очакват до май. Преди да започне каквото и да е изследване, трябва да бъде одобрено от етични комитети и регулатори.

Въпреки че една или повече ваксини вероятно ще бъдат одобрени преди това, проучването все още ще бъде от значение, тъй като светът може да се нуждае от множество ваксини, за да защити адекватно различни групи от населението, както и лечение за тези, които продължават да се разболяват, коментира д-р. Майкъл Джейкъбс, консултант по инфекциозни болести в Royal Free London NHS Foundation Trust, който ще участва в изследването.

"Не мисля, че много хора смятат, че това, което правим като учени, е да търсим сребърен куршум", каза Джейкъбс. "Ще се нуждаем от цял набор от интервенции, за да контролираме тази пандемия."

Десетки хиляди доброволци по целия свят вече са се регистрирали за участие в по-традиционни изпитания на ваксини за COVID-19. Критиците на проучванията поставят под въпрос необходимостта от излагане на здрави хора на вируса, когато болестта остава широко разпространена и разработването на ваксини се движи бързо.

В първата фаза на проучването във Великобритания изследователите ще изложат 90 платени доброволци на вируса, използвайки назални капки, за да определят най-малкото ниво на експозиция, необходимо за причиняване на COVID-19. В крайна сметка, същият модел ще бъде използван за тестване на ефективността на потенциалните ваксини чрез излагане на доброволци на вируса, след като са получили една от бъдещите ваксини.

Изследването ще бъде проведено в Royal Free Hospital в Лондон, която разполага със специално проектирана зона за задържане на болестта. Доброволците ще бъдат наблюдавани най-малко една година, за да се гарантира, че не страдат от дългосрочни ефекти.

Кейт Бингам, председател на правителствената работна група за ваксини, чиято задача е да насърчава разработването на ваксина за COVID-19, заяви, че проектът ще подобри разбирането на вируса и ще помогне на учените да вземат решения относно научните изследвания.

"Има много неща, които можем да научим по отношение на имунитета, продължителността на защита с ваксина и реинфекцията", каза тя в изявление.

Този род проучвания обикновено се използват за тестване на ваксини срещу леки инфекции, за да се избегне излагането на доброволци на сериозно заболяване, ако ваксината не работи. Въпреки че коронавирусът причинява само леки или умерени симптоми при повечето хора и изглежда особено лек при млади, здрави индивиди, дългосрочните ефекти на заболяването не са ясни и има информация за продължителни проблеми за сърцето и други органи, дори при тези, които никога не са се почувствали болни.

В САЩ Националните здравни институти омаловажават необходимостта от тези изследвания, като се има предвид скоростта, с която се разработват ваксините, но предприеха предварителни стъпки за подготовка за такива изследвания, в случай че в крайна сметка се наложи. Тези стъпки включват изследване на етиката и финансиране на научни изследвания за създаване на лабораторно отгледани щамове на вируси, които потенциално биха могли да бъдат използвани.

Но дори и да са необходими, "изпитанията с хора не биха заменили изпитания фаза 3" на ваксините COVID-19, се казва в изявление от септември от NIH, което нарича стандартните, строги проучвания свой приоритет.

През юли работната група за ваксини на NIH публикува статия в The New England Journal of Medicine, в която посочва рисковете от провеждане на тестове с вирус, който засега няма добро лечение и е хаотично непредсказуем, като от време на време убива дори някои млади, иначе здрави хора.

Но 1Day Sooner, които се застъпват за доброволците за изпитание на COVID-19, похвалиха решението и призоваха правителството да изгради център за тестване.

"Радваме се, че правителството на Обединеното кралство приема алтруизма на хилядите наши британски доброволци, които искат тези проучвания", се казва в изявление на групата. "Опитните проучвания ще бъдат ключови за осигуряването на множество безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 за целия свят, включително тези в страните с ниски доходи, носещи бремето на тази пандемия."

22-годишната Даника Маркос, наскоро завършила университет, която сега работи доброволно с бездомни, се надява да вземе участие. "Толкова много хора се борят в момента и аз искам тази пандемия да приключи. Всеки ден, в който това продължава, все повече хора умират. И ако това изпитание на ваксината може да означава, че този травматичен период за целия свят ще приключи по-рано, искам да помогна. Искам да бъда част от това."

Фетални клетки от 70-те години задвижват днешните медицински иновации

Фетални клетки от 70-те години задвижват днешните медицински иновации

Използват се в разработка на Covid ваксини, срещу ебола, туберкулоза и за генни терапии