Долната камара на Конгреса на Бразилия прокара реформа в пенсионната система, съобщава Би Би Си.

Пенсионната реформа е подкрепена от 379 депутати срещу 131. Разглежда се като важна победа за президента Жаир Болсонару. Правителството му обяви, че реформата е важна за засилване на растежа на най-голямата икономика в Южна Америка.

Но спорният законопроект ще бъде гледан на второ четене в долната камара преди да бъде придвижен в Сената, където дебатът може да продължи седмици и дори месеци. Следващото гласуване е планирано преди Конгресът да излезе във ваканция другата седмица.

Предложените промени включват вдигане на възрастовата граница за пенсиониране до 65 г. при мъже и 62 г. при жените. Много бразилци се пенсионират като навършат около 55 г. В момента се изисква осигурителен стаж от 35 г. при мъжете и 30 г. при жените. Новото предложение е 40 г. Синдикати и опозиционни политици предупреждават, че тези промени ще засегнат най-бедните, тъй като ще бъдат принудени да работят повече.

Докато депутатите гласуваха, в страната синдикати организираха демонстрации. В Сао Пауло протестиращи затвориха един от главните булеварди в града.

Президентът Болсонару пък използва "Туитър" след гласуването, за да поздрави председателя на долната камара Родриго Мая.

Правителството е изчислило, че планът ще помогне за спестяване на 226 милиарда щатски долара през следващото десетилетие. Той ще влезе в сила плавно през следващите 12-14 г.

На гласуването в сряда беше одобрен само основният текст на законопроекта. Днес долната камара ще започне да гласува поправките. Законопроектът трябва да мине на второ четене преди да бъде изпратен в Сената.

Федералното правителство на Бразилия харчи 45% от бюджета си за пенсии и само 2,8 на сто за поддържане на държавните училища, болниците, пътищата, полицията и друга инфраструктура, според "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на икономическото министерство.