Производството на руската ваксина Sputnik V срещу коронавируса в Бразилия ще започне през януари 2021 г., съобщи в сряда фармацевтичната компания Uniao Quimica, партньор на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), цитирана от ТАСС.

Uniao Quimica подаде молба до националния санитарен наблюдател в страната Anvisa за разрешение за провеждане на Фаза 3 клинични изпитвания на руската ваксина във вторник.

Очаква се разрешението да бъде предоставено в рамките на 72 часа след кандидатстването.

Бразилия се готви спешно да одобри ваксината на AstraZeneca

Бразилия се готви спешно да одобри ваксината на AstraZeneca

След като Великобритания даде "зелена светлина"

Досега регулаторът е издал разрешения за провеждане на клинични изпитвания в страната на четири коронавирусни ваксини, които се разработват от китайските Sinovac Biotech, британско-шведската AstraZeneca, американската Pfizer и Janssen-Cilag, фармацевтичното подразделение на Johnson & Johnson.

Освен това Бразилия участва в разработването на коронавирусни ваксини чрез международния механизъм COVAX.

Бразилия регистрира 1111 смъртни случая във вторник, което е черен рекорд от септември.

Бразилия регистрира най-малко заразени от 23 ноември

Бразилия регистрира най-малко заразени от 23 ноември

Добри новини от Южна Америка

Президентът Жаир Болсонару, яростен критик на пандемията, мерките и ваксините, въпреки че сам преболедува, че остро критикуван, че няма ясен план за провеждането на масова ваксинация.

Той обяви, че най-добрата ваксина е имунитет от самия вирус, но обеща в страната имунизацията да е безплатна, като призова да не е задължителна.

Изследователската асоциация "Освалдо Крус" към бразилското министерство на здравеопазването (Fiocruz) ще подготви 1 милион дози ваксина срещу коронавирус до средата на февруари.

Бразилия с още 20 548 заразени

Бразилия с още 20 548 заразени

На 15 януари ще ппоискат одобрение на ваксината на AstraZeneca

До края на февруари Fiocruz ще може да увеличи производството на ваксината, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca до 700 хиляди дози на ден.

По-рано шефът на Министерството на здравеопазването Едуардо Пазуел заяви, че до края на март Бразилия ще получи 100 милиона дози от ваксината, а през второто тримесечие Фиокрус ще може да произведе още 160 милиона дози.