Бразилия регистрира още 20 548 потвърдени случая на коронавирус през последните 24 часа, както и 431 смъртни случая от COVID-19 към понеделник.

Това съобщи министерството на здравеопазването в понеделник, цитирано от "Ройтерс".

Също така стана ясно, че биомедицинският институт Fiocruz в Бразилия ще поиска одобрение за ваксината на Университета Оксфорд / AstraZeneca срещу COVID-19 от федералния здравен регулатор Anvisa на 15 януари, съобщи в понеделник един от висшите служители на центъра

Страната е регистрирала над 7,5 милиона случая на вируса от началото на пандемията, докато официалните жертви са нараснали до 191 570, според данни на министерството.

Бразилия е най-тежко засегната страна в Латинска Америка от пандемията. Властите продължават да водят противоречива политика.

Бразилия регистрира най-малко заразени от 23 ноември

Бразилия регистрира най-малко заразени от 23 ноември

Добри новини от Южна Америка

Президентът Жаир Болсонару, яростен критик на пандемията, мерките и ваксините, въпреки че сам преболедува, че остро критикуван, че няма ясен план за провеждането на масова ваксинация.

Той обяви, че най-добрата ваксина е имунитет от самия вирус, но обеща в страната имунизацията да е безплатна, като призова да не е задължителна.

Изследователската асоциация "Освалдо Крус" към бразилското министерство на здравеопазването (Fiocruz) ще подготви 1 милион дози ваксина срещу коронавирус до средата на февруари.

До края на февруари Fiocruz ще може да увеличи производството на ваксината, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca до 700 хиляди дози на ден.

По-рано шефът на Министерството на здравеопазването Едуардо Пазуел заяви, че до края на март Бразилия ще получи 100 милиона дози от ваксината, а през второто тримесечие Фиокрус ще може да произведе още 160 милиона дози.

Бразилия може да произведе 1 млн. ваксини до средата на февруари

Бразилия може да произведе 1 млн. ваксини до средата на февруари

От ваксината, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca

В допълнение към ваксината са закупени още дози от китайската Sinovac Biotech, американската Pfizer и Janssen-Cilag. Освен това Бразилия участва в разработването на ваксини срещу коронавирус чрез международния механизъм Covax.

Междувременно, вицепрезидентът Хамилтон Мурао е под карантина, тъй като е с положителна проба за коронавирус.