Изследователската асоциация "Освалдо Крус" към бразилското министерство на здравеопазването (Fiocruz) ще подготви 1 милион дози ваксина срещу коронавирус до средата на февруари. Това съобщи във вторник вестник Globo с позоваване на ръководителя на научната институция Низия Триндаде Лима.

Според изданието, до края на февруари Fiocruz ще може да увеличи производството на ваксината, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca до 700 хиляди дози на ден.

По-рано шефът на Министерството на здравеопазването Едуардо Пазуел заяви, че до края на март Бразилия ще получи 100 милиона дози от ваксината, а през второто тримесечие Фиокрус ще може да произведе още 160 милиона дози.

Много новозаразени и починали от COVID-19 в Бразилия въпреки лятото

Много новозаразени и починали от COVID-19 в Бразилия въпреки лятото

Близо 1000 души са починали през последните 24 часа

В края на юни бразилското министерство на здравеопазването се договори за съвместно проучване и локализиране в страната на производството на ваксина. Тогава беше съобщено, че цената на първоначалната инвестиция в закупуването на лекарства и оборудване за производство ще бъде 127 милиона долара.

Към днешна дата Бразилската национална агенция за санитарно наблюдение (Anvisa) е издала разрешение за провеждане на клинични изпитвания на четири коронавирусни ваксини в страната.

В допълнение към ваксината са закупени още дози от китайската Sinovac Biotech, американската Pfizer и Janssen-Cilag. Освен това Бразилия участва в разработването на ваксини срещу коронавирус чрез международния механизъм Covax.

Болсонару "разкъсан" в Бразилия след хаотичен план за ваксинацията

Болсонару "разкъсан" в Бразилия след хаотичен план за ваксинацията

Без начална дата и ясни обяснения за постигането на 70%

С негова помощ страната може да бъде снабдена с над 42 милиона дози от една от 10-те ваксини, разработвани в рамките на механизма.

Припомняме, че президентът Жаир Болсонару бе подложен на остри критики след като представи хаотичен план за ваксинирането на страната. Известен критик на пандемията, мерките и ваксинирането, въпреки чесамият той преболедува, държавният глава все пак обеща достъпни ваксини.

Бразилия се нарежда на трето място в света по брой на заразени от началото на пандемията след САЩ и Индия, докато по брой на починалите е на второ място след САЩ.