Бразилските съдилища нарушават конституционни права, като позволяват  служители, които отказват да се ваксинират, да бъдат уволнени от работа. Това заяви днес в интервю министърът на труда Оникс Лоренцони, близък съюзник на президента Жаир Болсонару, цитиран от "Блумбърг".

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента

"Ваксинацията е лично решение, което никога не трябва да се взема в съдебната зала. Абсурдно е съдебната система да наруши конституционния принцип на индивидуалната свобода, каза той.

Повече от 30% от бразилците вече са ваксинирани срещу коронавирус, а достъпът до ваксини е по-голям, което кара фирми все по-често да се обръщат към съдебната система, за да получат разрешение да уволнят служители, които отказват имунизация. През декември Върховният съд определи, че правителството може да санкционира хора, които отказват ваксинация, като отваря вратата за трудовите съдилища да се произнесат в полза на работодателите.

Бразилия с над 14 000 заразени с коронавирус за денонощие

Бразилия с над 14 000 заразени с коронавирус за денонощие

Над 400 са починалите от усложнения

Лоренцони също работи по нова рамка за правилата на работата от дистанция.

Припомняме, че страната е сред водещите в света по заболеваемост и смъртност от коронавируса. Пандемията и ваксинацията сринаха рейтинга на скептика Болсонару, който бе разследван и за неизгодни договори за ваксини.