Бразилският здравен министър Марсело Кейрога е дал положителен тест за COVID-19, той придружава президента Жаир Болсонару на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава правителството, цитирано от "Ройтерс".

Кейрога ще остане в Ню Йорк под карантина, съобщи правителствената служба за комуникации. "Министърът се справя добре", се казва в изявлението. Той добави, че останалата част от делегацията е с отрицателен тест за вируса.

Кейрога каза пред CNN Brasil, че е носил маска през цялото време, докато е бил в сградата на ООН.

Болсонару, скептик по отношение на ваксините, се противопостави на правилата на ООН, които помолиха всички, които присъстват, да бъдат ваксинирани. Той се похвали, че не е ваксиниран.

В речта си пред световните лидери на среща, на която глобалната пандемия от коронавирус бе на първо място в дневния ред, Болсонару заяви, че правителството му не подкрепя използването на паспорт за ваксина и е срещу лечението на вируса с недоказани лекарства като антималарийния хидроксихлорохин.

Covid скептикът Болсонару получи пропуск за ООН, но не и за ресторантите в Ню Йорк

Covid скептикът Болсонару получи пропуск за ООН, но не и за ресторантите в Ню Йорк

Неваксинираните държавни глави ги очаква пица на тротоар вместо изискана вечеря

Той каза, че ваксинационната кампания на Бразилия срещу COVID-19 е успешна и че всички пълнолетни, които искат ваксина, ще бъдат напълно ваксинирани до ноември.

Здравният министър е вторият член на бразилската делегация в Ню Йорк с положителен тест. Млад дипломат, който бе част от предварително екип, подготвящ посещението на Болсонару, бе с положителен тест през уикенда и е изолиран.

COVID-19 уби 591 440 бразилци, на второ място по смъртност в света след САЩ.

С напредването на ваксинацията в страната подвижната 14-дневна средна смъртност от COVID е спаднала до 519 на ден, в сравнение с почти 3000 в пика на пандемията през април.

При пътуване до САЩ, за да се срещнат с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в имението му Мар-а-Лаго миналата година, 22 членове на делегацията на Болсонару се оказаха с коронавирус в най-лошия случай на предаване в правителство, което пренебрегна предпазните мерки.

Болсонару, който смяташе Тръмп за политически модел за подражание, се противопостави на блокирането, за да предотврати разпространението на COVID-19 и рядко използва маска.

Бразилия подкрепя ваксинацията, но не и COVID паспортите

Бразилия подкрепя ваксинацията, но не и COVID паспортите

Това заяви бразилският президент Жаир Болсонару пред Общото събрание на ООН