Брекзит без споразумение и забавянето на икономическия растеж на Китай са най-големите рискове за ръста на световната икономика през 2019 г.

Това се предупреждава в последната икономическа прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), съобщават световни агенции.

Невиждано от десетилетия забавяне на икономическия ръст на Китай

Невиждано от десетилетия забавяне на икономическия ръст на Китай

Това неизбежно ще засегне и останалата част на света

На фона на забавения растеж в Европа, Китай и Япония, фондът подчертава, че ескалиралата търговска война между Доналд Тръмп и Пекин през последните месеци и вероятността Великобритания да се озове извън ЕС без споразумение ще доведат до допълнително понижаване на прогнозите за ръста.

Базираната във Вашингтон организация отбелязва, че световният икономически ръст ще отслабне от 3,7 на сто през 2018 г. до 3,5% тази година - с 0,2% по-слаб растеж в сравнение с прогнозата на МВФ от октомври 2018 г. Прогнозата за 2020 г. е 3,6 на сто.

Докладът е публикуван на първия ден на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Неочакваното развитие нанесе икономически щети, алармира Международният валутен фонд, като посочва въвеждането на нови екологични стандарти за автомобилите в Германия, което е засегнало производителността и потреблението, а също така напрежението между Италия и ЕС заради бюджета за 2019 г.

Ситуацията в Турция също е фактор за представянето на световната икономика.

Директорът на фонда Кристин Лагард предупреждава, че политиците трябва да положат повече усилия, за да се подготвят за забавянето, което може да бъде по-тежко, ако няма по-голямо сътрудничество.

БВП на Великобритания ще нарасне с 1,5 на сто през тази година, ако се договори сделка за Брекзит, и 1,6% през 2020 г. - 0,1% по-висок от предишната прогноза, докато икономическият растеж на Германия ще спадне до 1,3 на сто през тази година, което е с 0,6% надолу, преди да се възстанови до 1,6% през 2020 г. БВП на Италия ще се свие с 0,4% до 0,6 на сто тази година и ще се разшири до 0,9% през 2020 г.

Фондът предупреждава, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, БВП на Обединеното кралство може да се свие с 5-8%.