Брекзит без споразумение ще блокира достъпа на британската полиция до европейската база с данни за сериозните престъпления и ще навреди на сигурността от 31 октомври. Това предупреди Нийл Басу, национален координатор на британската полиция за борба с тероризма, предаде "Ройтерс".

Басу коментира пред вестник "Гардиън", че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, полицията ще изгуби достъпа си до данните в Шенгенската информационна система, а също така и възможността да използва европейска заповед за арест.

Ейре предупреди ЕС за рисковете около Брекзит

Ейре предупреди ЕС за рисковете около Брекзит

Дори Лондон да напусне Общността на 31 октомври, както е по план, процесът ще продължи години наред

Ще създаде непосредствен риск в тази страна да дойдат хора, които са извършили сериозни престъпления, или са издирвани, или извършват престъпления в тази страна и ние не знаем за това. Създава този риск, предупреди координаторът. Според него това ще навреди на сигурността на Обединеното кралство.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че иска ново споразумение с Брюксел, но Великобритания ще напусне на 31 октомври и без сделка, ако се налага.

Великобритания е “готова и желае” споразумение с ЕС за Брекзит

Великобритания е “готова и желае” споразумение с ЕС за Брекзит

Искаме споразумение. Тъжно е, че те не искат да преговарят с нас

Можем да ограничим негативните последствия, но ще има по-бавни системи. Тези системи и инструменти са изработени в ЕС по много добра причина. Те са много добри. При Брекзит без сделка ние ги губим. Ще трябва да предоговаряме, поясни Басу.

Междувременно британският външен министър Доминик Рааб похвали американския президент Доналд Тръмп и подчерта, че очаква споразумение за свободна търговия със САЩ.

Ние приветстваме сърдечността и ентусиазма на президента за британско-американските отношения, обяви Рааб след среща с Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс във Вашингтон.

Лондон с ултиматум към ЕС за Брекзит

Лондон с ултиматум към ЕС за Брекзит

"Просто няма шанс да се прокара споразумение, което включва антидемократичния предпазен механизъм. Това е реалността, която ЕС трябва да приеме", категоричен е Стивън Баркли

Великобритания очаква да работи с американските си приятели за постигане на споразумение за свободна търговия, което ще е добро за двете държави и да си сътрудничим пред общите предизвикателства в сигурността, подчерта Рааб.