Лидерите на ЕС трябва да предоставят мандат на главния преговарящ за промени в споразумението с Великобритания. Ако не го направят, ще настъпи "твърд" Брекзит.

Това предупреждение отправи британският министър за Брекзит Стивън Баркли, цитиран от Би Би Си.

В статия за Mail on Sunday Баркли подчертава, че "политическата реалност" се е променила след изборите за Европейски парламент през май. По думите му 61% от местата са заети от нови евродепутати, което бележи "фундаментална промяна".

Твърд Брекзит носи победата на Борис Джонсън

Твърд Брекзит носи победата на Борис Джонсън

Социологически прогнози на Острова

Той призова евролидерите да позволят на Мишел Барние да преговаря по начин, който ще даде възможност за намиране на "обща база" с Обединеното кралство.

Брюксел многократно повтори, че споразумението за Брекзит - един от двата основни елемента в сделката с Тереза Мей, който на няколко пъти беше отхвърлян от британските депутати - не подлежи на предоговаряне.

Баркли разкри, че Барние му е казал по време на разговорите миналата седмица, че е с вързани ръце заради инструкциите, които е получил от Европейската комисия и лидерите на страните членки.

Паника на Острова при твърд Брекзит

Паника на Острова при твърд Брекзит

Мрачно проучване

Но според британския министър промяната в европарламента означава, че ЕС трябва да измени подхода си.

Господин Барние трябва да призове лидерите на ЕС да помислят върху това, ако искат споразумение, да му позволят да преговаря по начин, който ще помогне за намиране на обща база с Великобритания. Иначе отиваме към Брекзит без споразумение, предупреди министърът.

Баркли предупреди още, че с назначаването на Борис Джонсън за премиер на Обединеното кралство Великобритания е подсилила мандата си да напусне на 31 октомври.

Над 2-годишен срив на паунда, ЕС вярва, че Джонсън блъфира за Брекзит

Над 2-годишен срив на паунда, ЕС вярва, че Джонсън блъфира за Брекзит

Борис Джонсън отново отхвърли предпазния механизъм за Ирландия

Джонсън отказва да преговаря с евролидерите, докато не премахнат предпазния механизъм за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви пред Джонсън тази седмица, че предпазният механизъм е необходим като последица от решенията на Обединеното кралство.

Но Баркли контрира, че предпазният механизъм означава, че на Северна Ирландия се налагат правила на ЕС, които ще бъдат безсрочни, за да се запази границата отворена. Той отхвърли Великобритания да остане в митническия съюз и единния пазар като решение, като призова граничният въпрос да бъде разрешен на бъдещите преговори с ЕС.

Лондон: Няма преговори и има Брекзит без сделка, ако ЕС не промени позицията си

Лондон: Няма преговори и има Брекзит без сделка, ако ЕС не промени позицията си

Премиерът изложи позицията пред европейските лидери

"Просто няма шанс да се прокара споразумение, което включва антидемократичния предпазен механизъм. Това е реалността, която ЕС трябва да приеме", категоричен е Стивън Баркли.

През миналия месец Барние определи искането да се премахне механизмът като "неприемливо", а подходът на Джонсън за Брекзит като "доста войнствен".