Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е заявил пред лидерите на ЕС, ще преговаря за Брекзит, когато покажат, че са готови да променят позицията си за споразумението, иначе Обединеното кралство ще се подготви за излизане от Общността без сделка. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на говорителя на британското правителство.

Откакто пое управлението през миналата седмица, Джонсън разговаря с няколко евролидери, но все още не е ясно коя ще е първата европейска столица, която възнамерява да посети.

Великобритания ускорява подготовката за Брекзит без споразумение

Великобритания ускорява подготовката за Брекзит без споразумение

Рааб, открит поддръжник на Брекзит, заяви, че "недемократичният" предпазен механизъм за Ирландия трябва да бъде премахнат от споразумението.

"Премиерът изложи позицията пред европейските лидери...че споразумението за напускане с предпазния механизъм не мина през парламента на три път. Следователно са необходими промени", коментира говорителят.

"Премиерът би бил щастлив да преговаря, когато позицията се промени. Но той заяви ясно пред всеки с когото разговаря, че това трябва да се случи", поясни говорителят.

Корбин уверява, че няма да позволи Брекзит без сделка

Корбин уверява, че няма да позволи Брекзит без сделка

По думите му опозицията ще направи всичко възможно това да не се случи

Брюксел многократно повтори, че не желае промени в сделката.

През миналата седмица Джонсън проведе телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. И двамата го поканиха да посети Берлин и Париж.

"Предпазният механизъм трябва да бъде премахнат. Той остава уверен, че ЕС ще престане да заявява, че споразумението за напускане не може да бъде променяно, но докато това се случва, ние трябва да предположим, че ще има Брекзит без сделка на 31 октомври. Правителството основно се е фокусирало върху това", подчерта представителят на Джонсън.

Трюдо и Джонсън обсъдиха Брекзит

Трюдо и Джонсън обсъдиха Брекзит

Канада и Великобритания остават съюзници

Лондон планира кампания за милиони паунди с цел да запознае бизнеса и обикновените хора как да се подготвят за сценарий без сделка.