Британският премиер Борис Джонсън ще може да спечели парламентарно мнозинство за Консервативната партия, само ако той извади на 31 октомври родината си от ЕС без споразумение с Брюксел и след това свика предсрочни общи избори. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, публикувано на страниците на в. "Дейли телеграф".

Паника на Острова при твърд Брекзит

Паника на Острова при твърд Брекзит

Мрачно проучване

При този сценарий консерваторите ще получат подкрепата на 36% от гласоподавателите, докато Лейбъристката партия - 29%, Либералдемократите - 15%, и партията "Брекзит" на Найджъл Фараж - 8%. При условията на мажоритарната система в кралството ще позволи на торите да спечелят 357 места в Камарата на общините, докато лейбъристите само 210, либералдемократите - 26 и партията Брекзит - нито едно място.

Ако Джонсън реши да проведе избори преди датата на Брекзит, тогава постиженията на консерваторите и лейбърите ще бъдат практически равни - 28% срещу 27%. В такава ситуация торите за спечелване на парламентарното мнозинство - 50% от местата, плюс още един глас - няма да са достатъчни 58 депутати.

Над 2-годишен срив на паунда, ЕС вярва, че Джонсън блъфира за Брекзит

Над 2-годишен срив на паунда, ЕС вярва, че Джонсън блъфира за Брекзит

Борис Джонсън отново отхвърли предпазния механизъм за Ирландия

Най-пагубният сценарий за консерваторите е да отложат крайния срок за Брекзит. В този случай много националистически избиратели на торите не биха простили на крайнодясното правителство на Джонсън да се оттегли от вече дадените обещания за извеждане на страната от общността без никакви "ако" или "но" и просто щяха да отидат в лагера на по-радикалната дясна партия. Този сценарий би хвърлил консерваторите на трето място и би извел Фарадж на мястото на втората най-важна политическа сила в страната.