Глобалните банки в Лондон може би ще трябва да предислоцират активи за 1,8 трилиона евро към континентална Европа, след като Британия се оттегли от ЕС, съобщи БНР, цитирайки агенция "Блумбърг".

Това логично ще доведе до риска от "изнасяне" извън Острова на поне 30 000 британски работни места на служители, свързани с банките.

Финансовите активи, които са потенциално изложени на пренасочване, представляват 17% от банковата система на Британия.

Финансисти са изчислили, че 35 на сто от банковата дейност на едро в Лондон вероятно се дължи на бизнес отношения с клиенти от ЕС.

Парламентът на Великобритания гласува за задействане на Брекзит

Парламентът на Великобритания гласува за задействане на Брекзит

Тази вечер долната камара гласува за Брекзит

Финансовите фирми ще трябва да преместят своя бизнес в рамките на единния европейски пазар след Брекзит през 2019 г.

Банките вече обсъждат с европейските регулатори възможността за създаването на нови техни бази в рамките на ЕС и са заявили, че ще започнат процес на придвижване на персонал в рамките на няколко седмици, след като британското правителство задейства преговорния процес по Брекзит. Това се очаква да се случи до края на март.

Брекзит повишава подкрепата за независимост на Шотландия

Брекзит повишава подкрепата за независимост на Шотландия

49 процента от шотландците понастоящем подкрепят независимостта

Базираните в Лондон финансови фирми най-вероятно ще трябва да пренасочат около 10 000 служители в тези нови техни структури в рамките на континентална Европа.

Допълнително между 18 000 до 20 000 служители в свързаните с тях професии - адвокати, консултанти и счетоводители, може би също ще бъдат преместени.

Шотландският парламент гласува срещу брекзит

Шотландският парламент гласува срещу брекзит

С 90 срещу 34 гласа шотландските депутати казаха „не”...

Индустриалната лобистка групировка TheCityUK пък има много по-стряскаща прогноза. Експертите им смятат, че около 35 000 банкови работни места могат да бъдат преместени, а може да нараснат дори и до 70 000, когато към тях бъдат включени и свързаните с тях други финансови услуги.

Главният изпълнителен директор на London Stock Exchange Group Plc Ксавие Роле пък заяви, че Брекзит вероятно ще доведе до 232 000 работни места, които ще напуснат Британия.

Британската индустрия на финансови услуги генерира годишни приходи за до 205 млрд. паунда и в нея работят 1,1 млн. души, според доклад, изготвен от консултантската фирма Oliver Wyman по поръчка на TheCityUK.