Брекзит вече води до "осезаем упадък" на британското влияние в ООН, показва проучване, цитирано от "Гардиън".

Докладът е на Дружеството за ООН във Великобритания. За изготвянето на доклада са направени повече от 40 интервюта с настоящи и бивши дипломати в ООН.

Жозе Мануел Барозу предвижда отлагане на Брекзит

Жозе Мануел Барозу предвижда отлагане на Брекзит

Общността най-вероятно ще одобри евентуална молба на Лондон

В него се алармира, че Обединеното кралство ще изгуби политически капитал в 15-членния Съвет за сигурност на ООН и в Общото събрание на организацията, тъй като кампаниите на Лондон повече няма да бъдат автоматично свързвани с тези на ЕС. Отбелязва се, че външният министър на Великобритания Джереми Хънт ще трябва да работи по-здраво, за да запази позициите на страната.

Дипломатите разглеждат използваната на Острова фраза "Глобална Великобритания" като нищо повече от лозунг, насочен към самите британци.

Британската академия е финансирала доклада - едно от многото предупреждения, че Обединеното кралство ще изгуби дипломатическите си позиции след Брекзит, въпреки че постоянното място на Обединеното кралство в Съвета за сигурност не е застрашено.

ЕС намекна, че е готов да отложи Брекзит

ЕС намекна, че е готов да отложи Брекзит

Всяко решение за искане на повече време зависи от Великобритания

Франция ще остане единственият член на ЕС в Съвета за сигурност, което повдига въпроси дали Париж ще бъде притиснат да представлява позициите не само на страната, но и на държавите членки на Общността.