Лекари във Франция вярват, че са доказали първия случай на коронавирус, при който бременна жена е предала вируса на нероденото си бебе в утробата, пише "Гардиън".

Новороденото момче развило възпаление на мозъка дни след раждането му. Вирусът е достигнал до бебето чрез плацентата. Бебето се възстановява добре.

Случаят е публикуван в журнала Nature Communications след раждането на бебета с коронавирус, които според лекари вероятно са се заразили с вируса в утробата. До момента те не изключваха вероятността бебетата да са се заразили по време или малко след раждането.

"За съжаление няма съмнение за предаването при този случай", заяви Даниеле де Лука, директор на педиатричното отделение и неонатална грижа към болницата "Антуан Беклер" в Париж. Той подчерта, че лекарите трябва да са наясно, че това може да се случи, не е често срещано, но може да се случи.

23-годишната майка е приета в болницата на 24 март с температура и силна кашлица, след като се заразила с коронавируса след седмия месец на бременността. Тестът за коронавирус малко след приемането й се оказал положителен.

Три дни след хоспитализирането й наблюдение на бебето разкрило признаци на аномалии и лекарите извършили спешно секцио. Бебето незабавно било изолирано в неонатологичното отделение за интензивна грижа и е било интубирано, тъй като майката е била поставена под пълна упойка.

Тестове потвърдили, че бебето е с коронавирус. Други по-обширни тестове са разкрили, че вирусът се е предал по кръвта на майката.

Най-високите нива на вируса са открити в плацентата, която е богата на същите рецептори, установени в белите дробове, които вирусът използва за атакуване на човешките клетки.

Докато бебето изглеждало здраво в началото, на третия ден започнало да не се храни. Развило мускулни спазми, които се срещат при случаи на менингит. Направените впоследствие скенери разкрили признаци на мозъчна глиоза.

При раждането на момчето не е имало указания как да се лекуват бебета с коронавирус. Лекарите решили да прилагат антивирусния препарат ремдисивир, но след като бебето започнало постепенно да се възстановява без помощ, лекарствата не са използвани. Последвалият скенер показал, че почти всичко е нормално.