Брет Кавано, номинацията на Белия дом за съдия от Върховния съд, вярва, че "независимо и безпристрастно правосъдие е най-важното за нашата конституционна република".

Стотици арестувани на протеста срещу Кавано

Стотици арестувани на протеста срещу Кавано

Докладът на ФБР изчисти името на съдията, но не успокои противниците му

В статия за вестник "Уолстрийт джърнъл" той подчерта, че Върховният съд "никога не трябва да бъде разглеждан като партийна институция" и обеща да бъде "трудолюбив, последователен, непредубеден, независим и предан на Конституцията и на общественото благо", ако бъде потвърден.

Кавано също писа за отправените към него обвинения в сексуален тормоз, като ги определи за "неверни и понякога долни" и поясни, че годините му в училище са били "абсурдно изопачени". Той обясни, че показанията му пред Комисията по правосъдие към Сената "може би са били твърде емоционални в някои моменти" и смята, че "изрекох някои неща, които не трябваше да казвам".

Пореден протест срещу избора на Кавано за върховен съдия

Пореден протест срещу избора на Кавано за върховен съдия

Докладът на ФБР не потвъди обвиненията в сексуален тормоз срещу номинацията на Белия дом

Накрая Кавано отбеляза, че "зачита" Конституцията на САЩ и обеща да остане "непредубеден при всеки съдебен случай и винаги да се бори за защита на Конституцията на САЩ и върховенството на закона".

Междувременно редакцията на вестник "Вашингтон пост" призова Сената да гласува против номинацията на Кавано. За първи път от 1987 г. вестникът се обявява против номинация за съдия от Върховния съд.

Повече от 300 души бяха задържани в САЩ на протест срещу избора на съдия Брет Кавано за върховен съдия. Демонстрацията се проведе пред Върховния съд във Вашингтон.

Вчера стана ясно, че докладът на ФБР не потвърждава обвиненията в сексуален тормоз срещу номинацията на Белия дом за съдия от Върховния съд.

Кристин Блейзи Форд, която първа обвини Кавано в сексуален тормоз, говори пред Комисията по правосъдие към Сената през миналата седмица. Професорът от Университета Пало Алто обвинява Кавано в сексуално посегателство, докато са били ученици в началото на 80-те години на миналия век. Впоследствие Кавано беше обвинен и от други две жени - Дебора Рамирес и Джули Суитник.

Демократите и републиканците се счепкаха по казуса.

Сенатът планира да гласува номинацията на Кавано в петък (процедурен вот) и събота (окончателно гласуване). Републиканците имат 51 места в 100-местния Сенат.