Британски хуманитарен работник е починал в плен в Донецката народна република, съобщава ТАСС.

Пол Ури е бил обвинен в наемническа дейност и е бил задържан от подкрепяните от Русия сепаратисти в самопровъзгласилата се ДНР в Източна Украйна.

Съобщава се, че британецът е починал от хронично заболяване. Той е имал диабет, респираторни, бъбречни и сърдечно-съдови проблеми.

След като от ДНР обявиха смъртта на Ури, от британското външно министерство настояха за "спешно разяснение" на обстоятелствата около случилото се.

Впоследствие министърът на външните работи на ДНР Наталия Никонорова съобщи, че Пол Ури е починал поради остра коронарна недостатъчност, усложнена от белодробен и мозъчен оток. Тя подчерта, че това е "официална информация".

През юни съд в сепаратистката Донецка народна република в Източна Украйна осъди на смърт британските граждани Ейдън Аслин и Шон Пинър по обвинение в "наемническа дейност".

В Донецк осъдиха на смърт чуждестранни бойци, заловени в Украйна

В Донецк осъдиха на смърт чуждестранни бойци, заловени в Украйна

Присъдите подлежат на обжалване

Руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че двамата британци и мароканецът Брахим Саадун са извършили престъпления на територията на самопровъзгласилата се ДНР.

Впоследствие Европейският съд по правата на човека съобщи, че е издал заповед на Русия да гарантира, че смъртното наказание не е изпълнено срещу двамата британци, заловени при сраженията в Украйна.

По-късно обаче ръководителят на ДНР Денис Пушилин подписа указ за изменение на Наказателния кодекс на "републиката", с който отпада мораториумът върху изпълнението на смъртните присъди.

До момента Великобритания отказа публично да повдигне въпроса пред властите в ДНР, чиято независимост се признава единствено от няколко държави, и вместо това заяви, че се надява Киев да осигури освобождаването на мъжете.

Сепаратистите в Донецк отмениха мораториума върху смъртните присъди

Сепаратистите в Донецк отмениха мораториума върху смъртните присъди

Това решение засяга осъдените на смърт чужденци