Британските домакинства може да изгубят електричество за до три часа наведнъж тази зима, ако доставките на газ са изключително ниски, предупреди National Grid, съобщава БиБиСи.

Компанията казва, че това е "малко вероятен" сценарий, но добави, че прекъсванията на доставките са възможни, ако енергийната криза ескалира.

Съкращенията вероятно ще се появят в пиковите часове и клиентите ще бъдат предупредени предварително. Но като основен сценарий National Grid очаква домовете да нямат проблеми.

Клиентите ще бъдат предупреждавани поне един ден предварително за прекъсванията на тока, които ще се случат в моменти на голямо търсене, вероятно сутрин или по-вероятно между 16:00 и 21:00 часа.

Те ще бъдат променяни, така че да не бъдат засегнати всички области на страната едновременно.

По време на кампанията си за лидер на Консервативната партия през август, премиерът Лиз Тръс обеща, че тази зима няма да има енергийни норми.

Но Обединеното кралство е силно зависимо от газ за производство на електричество, като газовите електроцентрали генерират повече от 40% от електроенергията в страната. Освен това внася електроенергия от континентална Европа.

National Grid - която държи светлините запалени в Англия, Шотландия и Уелс - каза, че инвазията на Русия в Украйна е създала "безпрецедентен смут и нестабилност" на енергийните пазари.

Газовите потоци от Русия към Европа бяха почти прекъснати, оставяйки страните да се борят за алтернативни доставки.

Въпреки че Великобритания е далеч по-малко зависима от руския газ, отколкото континентална Европа, тя все още може да страда от странични ефекти от недостиг на доставки на континента, каза National Grid.

В доклад те изложиха три възможни сценария за това, което може да се случи тази зима.

Основно виждане остава, че ще има достатъчно енергия, за да осигури на Великобритания подобни нива на електроенергия като предишните зими.

Но са моделирани още два тревожни сценария, които биха могли да възникнат.

В първия, енергийната криза в Европа би довела до това, че Великобритания няма да може да внася електроенергия от Франция, Белгия или Холандия, въпреки че енергията все още ще тече от Норвегия.

Без да предприема действия, National Grid предупреди, че тази ситуация може да доведе до недостиг.

Въпреки това, тя каза, че е сключила сделки с три енергийни компании - EDF, Drax и Uniper - да поддържа допълнителни генератори на въглища в режим на готовност, в случай че са необходими.

Също така ще се стартира схема от 1 ноември, която стимулира бизнеса и домакинствата да намалят потреблението на електроенергия в ключови моменти:

  • На домакинствата с интелигентни измервателни уреди могат да бъдат предложени плащания за намаляване на потреблението в пиковите часове, като например избягване на използването на перална машина или фурна. На домакинствата може да се плаща приблизително £10 на ден.
  • По-големите предприятия ще получават заплащане за намаляване на търсенето, например чрез изместване на времето на потребление на енергия или преминаване към батерии или генератори в пиковите часове.

Някои доставчици изразиха съмнения относно схемата, но National Grid ги насърчава да работят с клиентите, за да осигурят "най-високите нива на участие".

С тези мерки се смята, че ще бъдат избегнати прекъсвания на доставките.

Въпреки това, има модел за втори, по-краен сценарий, при който енергийната криза в Европа ескалира, което води до липса на достатъчно газ във Великобритания.

В този случай дистрибуторите ще бъдат принудени да спрат електричеството на домове и фирми за до три часа през деня, се казва в съобщението. Мярката, която не е използвана от 70-те години на миналия век, ще се нуждае от одобрението на правителството и краля.

"В малко вероятния случай, в който бихме били в тази ситуация, това би означавало, че някои клиенти може да останат без ток за предварително определени периоди през деня - обикновено се приема, че това е за три часа", каза National Grid.

Броят на хората, които ще бъдат изключени от електричество, ще зависи от това колко газови електроцентрали ще бъдат принудени да затворят поради недостиг на газ, се добавя в него.

Болниците и "приоритетните предприятия", както и уязвимите лица, ще бъдат защитени от режим на тока.

National Grid каза, че индустрията ще работи с правителството, за да информира обществеността за подобни мерки, включително чрез пресконференции в стил Covid.

Отделен доклад на National Grid, който разглежда конкретно доставките на газ през зимата, също предупреждава за потенциал за недостиг на газ тази зима в случай на рязко застудяване или студена зима, което може да бъде преодоляно чрез плащане на по-високи цени.

Сметките за енергия на повечето домакинства се повишиха на 1 октомври, тъй като влезе в сила новата гаранция за цената на енергията. Повишението обаче беше по-малко, отколкото се очакваше преди, след като правителството обяви, че ще ограничи вътрешните сметки, за да предотврати широко разпространени затруднения.

Като цяло операторът на мрежата заключи, че това вероятно ще бъде "предизвикателна зима" за енергийните доставки.

Докладът на National Grid се отнася за Великобритания. Но има и предупреждение, че Северна Ирландия може да се сблъска с прекъсвания на електричеството през 2024 и 2025 г., освен ако не се предприемат действия.

Операторът на мрежата, System Operator NI (SONI), казва, че проблемът се съсредоточава върху електроцентралата Kilroot и екологичните разрешителни, които ограничават работното й време.

SONI казва, че работи с Министерството на икономиката и регулатора за справяне с проблема. По-рано тази седмица индустриалният регулатор Ofgem предупреди, че Обединеното кралство е изправено пред "значителен риск" от недостиг на газ тази зима, което може да повлияе на доставките на електроенергия.

В него се казва, че има възможност Обединеното кралство да влезе в "извънредна ситуация с доставките на газ" поради войната на Русия с Украйна.

Коментирайки прогнозите на National Grid, Ofgem коментира: "Имаме една от най-надеждните енергийни системи в света и сме в благоприятна позиция."

"Въпреки това е задължение на един отговорен и разумен енергиен сектор да осигури правилните мерки за непредвидени ситуации, поради което работим с правителството, National Grid и ключови партньори за защита на потребителите, така че Великобритания да е напълно подготвена за всякакви предизвикателства тази зима."

Говорител на правителството коментира, че е "уверен в плановете да защитим домакинствата и бизнеса в пълния набор от сценарии тази зима".

Великобритания налага таван на цените на тока и газа за бизнеса

Великобритания налага таван на цените на тока и газа за бизнеса

Мярката влиза в сила на 1 октомври и ще продължи до 31 март 2023 г.