Обединеното кралство налага безпрецедентен набор от икономически санкции на Русия, включително настояване за прекратяване на използването от Русия на международните платежни системи Swift, замразяване на активи на всички големи руски банки, ограничаване на паричните средства, държани от руски граждани в банките на Обединеното кралство и санкциониране на повече от 100 физически и юридически лица, съобщава "Гардиън".

Борис Джонсън призова европейските лидери да се съгласят, че използването на основната платежна система от Русия трябва да бъде преустановено, като се аргументира в разговор с германския канцлер Олаф Шолц и на среща на лидерите на Г-7. Този ход вероятно ще получи съпротива от страните от ЕС.

Обявявайки пакет от санкции, за които Джонсън обеща, че ще "затрудняват" руската икономика, премиерът каза, че във вторник ще бъде въведено законодателство, което да забрани на големите руски компании да набират финансиране на пазарите на Обединеното кралство и да попречи на Русия да набира държавен дълг на пазарите на Обединеното кралство.

Санкциите включват и ключови олигарси, на които ще бъдат замразени активи, въпреки че източници твърдят, че още имена - включително това, което според тях ще бъдат по-разпознаваеми фигури - ще бъдат оповестени през следващите седмици.

Премиерът обяви 10 мерки, които Обединеното кралство предприема незабавно. Обединеното кралство ще замрази активите на всички големи руски банки, включително VTB, втората по големина банка в страната с активи на обща стойност 154 милиарда британски лири.

Индивидуални санкции ще бъдат наложени на над 100 физически лица, юридически лица и дъщерни дружества, включително "Ростех", най-голямата отбранителна компания в страната, която изнася оръжия за £10 милиарда годишно, както и на четири други отбранителни компании.

Олигарсите, които ще бъдат санкционирани, включват бившия зет на Путин Кирил Шамалов, най-младият милиардер в Русия; Денис Бортников, председател на управителния съвет на VTB Bank; и Юрий Слюсар, директор на Обединената авиостроителна корпорация. На руската авиокомпания "Аерофлот" ще бъде забранено да каца във Великобритания.

Обединеното кралство ще спре и ще забрани всички лицензи за износ с двойна употреба за Русия, които обхващат артикули, които биха могли да имат гражданска или военна употреба. Ще има и законодателство за забрана на широк спектър от високотехнологичен износ за Русия, включително полупроводници, части за самолети като реактивни двигатели на Rolls Royce и оборудване за нефтопреработка.

Правителството ще изложи повече подробности през следващите дни относно новото законодателство за ограничаване на депозитите, които всички руски граждани могат да държат в банкови сметки на Обединеното кралство, предназначено да задуши способността на руснаците да набират финанси и да държат парите си в Лондон.

Ще разшири пълен набор от мерки срещу Беларус, които руските сили са използвали за нахлуване в Украйна, третирайки страната като обект на същия режим на санкции като Русия. Последната мярка е ангажимент за представяне на законопроекта за икономическата престъпност преди Великденските ваканции, целящ да направи активите по-прозрачни.

Посланиците на ЕС се срещнаха в Брюксел в четвъртък следобед, за да обсъдят голям пакет от санкции във финансовия и енергийния сектор, включително контрол на износа на ключови компоненти.

Някои консервативни депутати призоваха Обединеното кралство да увеличи военната помощ за Украйна, включително бившият министър на кабинета Дейвид Дейвис, който каза, че Обединеното кралство трябва да обмисли предоставянето на въздушна подкрепа на украинските въоръжени сили.

Дейвис каза, че "дори и най-свирепите санкции... вече не са възпиращ фактор, те са наказание" и че инвазията в Украйна означава, че Владимир Путин "ефективно е обявил война на Запада".

Алиша Кърнс, депутат от консерваторите и бивш старши офицер по комуникациите в Министерството на отбраната, каза, че Великобритания, предоставяща отбранителна подкрепа в украинското въздушно пространство, трябва да бъде "на масата и в процес на обсъждане".

Пълен списък на планираните санкции:

1. Замразяване на активи на всички големи руски банки, включително VTB, втората по големина банка в страната, с активи от £154 милиарда.

2. Във вторник в парламента ще бъде внесено законодателство, което ще забрани възможността на всички големи руски компании да набират финансиране на пазарите на Обединеното кралство, а за руската държава да набира държавен дълг на британските пазари. Целта е законът да се приеме за един ден.

3. Набор от индивидуални санкции, общо над 100 физически лица, юридически лица и дъщерни дружества, като се вземат предвид мерките, оповестени във вторник. Новите цели включват руския държавен отбранителен гигант Ростех, неговите дъщерни дружества и група олигарси, които се смятат за особено близки до Кремъл. Това са:

Кирил Шамалов: най-младият милиардер в Русия и бивш зет на Владимир Путин.

Петр Фрадков: ръководител на Промсвязбанк, една от санкционираните банки, и син на бившия ръководител на руската разузнавателна служба на ФСБ.

Денис Бортников: председател на банка VTB.

Юрий Слюсар: ръководител на Обединената авиационна корпорация на Русия.

Елена Георгиева: председател на борда на Новикомбанк.

Още хора ще бъдат посочени през следващите седмици. На лицата ще бъде забранено да извършват всички транзакции в Обединеното кралство - което означава, че тези с деца в частни училища в Обединеното кралство няма да могат да плащат бъдещи такси. Роднините обаче няма да бъдат санкционирани лично.

4. Незабавно се забранява възможността на руската авиокомпания Аерофлот да каца в Обединеното кралство.

5. Незабавно спиране на всички лицензи за износ с двойна употреба за Русия. Това обхваща артикули, които биха могли да имат гражданска или военна употреба, като електрически компоненти и части за камиони.

6. В следващите дни законодателство за забрана на широк спектър от високотехнологичен износ и износ на оборудване, свързано с добив на нефт и газ. Това се прави заедно със САЩ.

7. Търсене на начин за ограничаване на размера на депозитите, които руските граждани могат да държат в банкови сметки на Обединеното кралство. Подробностите трябва да бъдат решени, както и дали това ще обхваща лица с двойно гражданство.

8. План за работа със съюзници за спиране на достъпа на Русия до международната банкова система Swift. Това би имало голямо въздействие, но може да бъде направено ефективно само ако други страни се съгласят.

9. Разширяване на пълния набор от санкции към Беларус, като се има предвид интеграцията на военните между двете страни.

10. Закон за икономическата престъпност в Обединеното кралство, който ще се засили области като необяснимо  богатство.

Джонсън: Путин избра пътя на кръвопролитието и унищожението

Джонсън: Путин избра пътя на кръвопролитието и унищожението

Британският премиер е потресен от "ужасния развой" на събитията в Украйна