Ръководителите на NHS в Британия съобщават с тревога за броя на хората с респиратори в болници, отчитат увеличение през последната седмица, съобщава "Гардиън". 

Заместник-изпълнителният директор на NHS, Шафран Кордери, коментира, че броят на пациентите с Covid в болници с нужда от респиратори се е увеличил с 41% през последната седмица, което според нея е силна индикация, че Covid оказва влияние върху здравните услуги.

Кордери каза пред BBC Breakfast: "На фронтовата линия наистина са под огромен натиск ... те имат планове за справяне с изоставането, но с увеличаване на броя на случаите на Covid и търсенето на спешна помощ това е наистина предизвикателство."

Кордери заяви, че лидерите на NHS вече се притесняват от възможността вълна от Covid да се сблъска с други зимни заболявания като грип и респираторни вируси по-късно през годината, което представлява "значително предизвикателство" за здравната система.

"Мисля, че трябва да разгледаме и това внезапно нарастване на търсенето на спешна помощ, наблюдаваме рекордни нива на търсене на такъв вид грижи."

Числата остават далеч под пика от 4077 на 24 януари и са по-близо до нивата, наблюдавани в края на април. Последните налични данни показват, че броят на пациентите в болница е 1378, подобно на началото на май, докато дневният брой на новите случаи е 11 625, последно наблюдавани в средата на февруари.

Разпространението на вариант Делта в ЕС поражда загриженост

Разпространението на вариант Делта в ЕС поражда загриженост

СЗО: Делта е по-бърз, по-мощен, той ще удари по-уязвимите по-ефективно от предишните варианти

Официалните данни, публикувани от Службата за национална статистика показват, че броят на смъртните случаи от грип и пневмония сега е 10 пъти по-висок от Covid.

В ефира на предаването "Днес" на BBC Radio 4 проф. Нийл Фъргюсън, епидемиолог от Импириъл колидж Лондон, коментира, че това и други данни от наблюдението са "обнадеждаващи", въпреки нарастващите случаи.

По-ниските хоспитализации и смъртността от COVID в сравнение с броя на случаите доказват високата ефективност на ваксините за защита на хората от сериозни заболявания, каза той.

"Вече е ясно, че наличието на две дози AstraZeneca, Moderna или Pfizer осигурява високо ниво на защита срещу тежко заболяване. Хората все още се заразяват, но на много по-ниско ниво, получават 80-90% защита и дори тези хора, които се заразяват след две дози, са почти сигурно 50% по-малко инфекциозни, така че комбинираният ефект доста драматично намалява риска".

Той добави, че процентите на инфекция - особено за варианта Делта - са концентрирани в неваксинирани групи, включително деца в училищна възраст. "За съжаление тази картина ще продължи още няколко седмици, докато преминем третата вълна, която ще се развие през следващите няколко месеца", каза той.

По-късно тази година здравните служби ще трябва да бъдат подготвени за "потенциално доста значителна грипна епидемия", тъй като мерките за социално дистанциране в целия свят миналата година я понижиха до необичайно ниски нива. Това може да се противодейства със сезонни противогрипни ваксини, каза той.

Израел разчита на ваксинацията, няма да връща локдауна заради делта варианта

Израел разчита на ваксинацията, няма да връща локдауна заради делта варианта

Случаите нараснаха в няколко района...