Страните в цяла Европа наблюдават напредъка на вариант Делта на Covid-19 с нарастваща загриженост, тъй като по-инфекциозният щам предизвиква нови вълни и заплашва плановете за лятото, пише "Айриш таймс".

На целия континент здравните власти се надпреварват да прилагат по-бързо ваксини, отколкото вариантът може да се разпространи, като предупреждават, че здравните предпазни мерки като дейности на открито, маски и дистанциране все още са от съществено значение за ограничаване на разпространението, тъй като голям брой хора остават уязвими към сериозно заболяване и смърт.

"Този конкретен вариант Делта е по-бърз, по-мощен, той ще удари по-уязвимите по-ефективно от предишните варианти", каза изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) Майк Райън.

Отне седмици на варианта, открит за първи път в Индия, да стане доминиращ щам във Великобритания, където сега той представлява 90% от инфекциите. Обвиняван е за бързото разпространение сред неваксинираните и младите.

Този ръст и повече хоспитализации накараха правителството на Обединеното кралство да отложи планираното облекчаване на ограниченията с един месец, за да се осигури повече време ваксините да достигнат приблизително половината от населението, което все още не е получило втора или първа доза, след като моделирането показа, че броят на загиналите 128 000 може да се увеличи с хиляди повече.

СЗО: Щамът "Делта" е превзел 92 страни

СЗО: Щамът "Делта" е превзел 92 страни

Не са изключени нови мутации на коронавируса

В Португалия, която отвори летния сезон за Великобритания през май, вариантът Делта също увеличи случаите до най-високото ниво от четири месеца. Сега те представляват 60% от инфекциите в Лисабон, а властите забраниха пътуванията до и извън столицата за три дни, за да ограничат разпространението, като полицията спира колите из града, за да пита шофьорите за причината за пътуването.

В Ирландия 20% от заразените с Covid-19, открити през последната седмица, са с вариант Делта, според главния медицински директор д-р Тони Холохан, което е сходно ниво с Люксембург.

Различни тракери показват, че натискът се увеличава в Германия, Италия, Испания и Белгия, които забраниха на пътуващите от Великобритания да влизат в страната по почти всяка причина в отговор на опасенията за варианта.

"Ако мерките бъдат облекчени твърде рано и за неваксинирани хора, тогава може отново да наблюдаваме бърз ръст на случаите", предупреди миналата седмица директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан призова гражданите да не пътуват до Лондон за финала на Евро 2020, като предупреди, че ако Германия види подобно увеличение като Великобритания, това ще постави под въпрос облекчаването на ограниченията на Covid-19.

"Ваксинирайте, вземете предпазни мерки, тествайте. Това е, което може да направи възможно намаляването на броя на инфекциите и задържането им през цялото лято", каза Шпан.

Британия отбеляза пореден рекорд от над 10 хил. заразени за ден

Британия отбеляза пореден рекорд от над 10 хил. заразени за ден

Разпространението на COVID вариант Делта отбелязва значителен ръст на инфекциите

Темповете на ваксинация се засилиха в целия ЕС и много държави имат приблизително 30% напълно ваксинирано население. Въпреки това е необходимо ниво на ваксинация от 70%, за да се сложи край на пандемията, според СЗО.

В Израел, където около 60 процента от населението е ваксинирано, две училища бяха затворени миналата седмица, след като десетки ученици бяха тествани положително за варианта Делта, което накара правителството да настоява родителите да ваксинират своите тийнейджъри.

Проучванията показват, че напълно ваксинираните хора са добре защитени срещу всички варианти, но че тези, които са получили само една доза, имат по-малка защита срещу щама Делта.

"Това е състезанието, в което участваме. Това е като да налучкате комбинация на ключалка, някои от вирусите са избрали свои числа. Имаме много, много кратък период от време, за да защитим най-уязвимите, а все още не сме го направили", коментира д-р Райън.

Делта вариантът може да обърне хода на епидемията у нас

Делта вариантът може да обърне хода на епидемията у нас

Вирусологът Радостина Александрова предупреждава, че мутацията не се влияе от топлото време