Министърът на вътрешните работи на Британия Прити Пател подписа ново споразумение за изгонване на албански граждани, които нямат право да бъдат в Обединеното кралство, като част от двудневно посещение в Тирана, съобщава правителството.

Подписването идва дни след като плановете на вътрешния министър за основен ремонт на имиграционната система бяха внесени пред парламента в законопроекта за националността и границите.

Новото споразумение, подписано заедно с албанския министър на вътрешните работи Бледар Кучи, ще засили съществуващите договорености, с които Обединеното кралство трябва да изгони албанските граждани, които нямат право да бъдат във Великобритания.

Това включва некласирани лица, търсещи убежище, чуждестранни национални нарушители и лица с изтекли визи.

Албанските граждани съставляват най-голям брой чужденци, извършили престъпления и които са в затворите във Великобритания, общо 16% от всички чуждестранни национални нарушители.

Вътрешният министър ускори отстраняването на чуждестранни престъпници след облекчаването на ограниченията за пътуване с коронавирус, а от април правителството изгони 254 албански престъпници от Обединеното кралство, както и 85 други албански граждани, които нямат право да бъдат тук.

"Решена съм да поправя нашата имиграционна система, да огранича нелегалното влизане и да отстраня възможно най-бързо онези, които нямат право да бъдат в Обединеното кралство", обясни Пател.

Нашият нов план за имиграция, заедно с това ново споразумение, ще ускори отстраняването на албанските граждани, които са извършили престъпления в Обединеното кралство.

Не се извинявам за отстраняването на опасни чуждестранни престъпници, за да защитим британския народ и досега, тази година повече от 1000 чуждестранни престъпници бяха депортирани, като всяка седмица се отстраняват все повече. 

Новото споразумение подкрепя законодателните промени, които министърът на вътрешните работи прави като част от знаковия законопроект за националността и границите.

Законопроектът ще разшири схемата за ранно отстраняване, като улесни възможно най-ранното отстраняване на колкото се може повече чуждестранни престъпници от Обединеното кралство и поддържа доверието на британската общественост в правосъдната система.

В Албания Пател се срещна и с премиера Еди Рама, приветства продължаващото сътрудничество между Обединеното кралство и Албания в борбата срещу сериозната организирана престъпност в региона. Те също така потвърдиха своя общ ангажимент за разбиване на организираните престъпни групи, базирани в Западните Балкани, замесени в трафика на наркотици, незаконното финансиране и организираната имиграционна престъпност във Великобритания.