Великобритания изпрати служители в областта на общественото здравеопазване, подкрепени от армията, за разпространение на тестове за коронавирус от врата до врата в градовете в Северна Англия в събота, в опит да сдържа бързо разпространяващ се вариант, който заплашва плановете за премахване на всички ограничения за заключване през следващия месец, съобщава АП. 

Случаите на щам, идентифицирани за първи път в Индия, са се удвоили за една седмица, променяйки рязката национална тенденция на намаляване на инфекциите, спечелена с месеци на ограничения и бърза кампания за ваксинация. Правителствените научни съветници казват, че вариантът вероятно е по-преносим от доминиращия щам на Обединеното кралство, въпреки че не е ясно с колко.

"Ако вирусът е значително по-преносим, вероятно ще се изправим пред труден избор", заяви премиерът Борис Джонсън.

Той каза, че следващият етап от мерките за облекчаване ще се проведе, както е планирано в понеделник, но предупреди, че вариантът може да забави плановете за премахване на всички ограничения, включително правилата за социално дистанциране и носене на маски, на 21 юни.

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

Щамът вече се е разпространил в повече от 30 страни

Джонсън каза, че войници ще помогнат за провеждането на тестове в Болтън и Блекбърн в северозападна Англия, където също се създават места за ваксинация, за да се ускори процесът.

Правителственият научен консултативен комитет казва, че засега няма доказателства, че вариантът причинява по-тежко заболяване или че съществуващите ваксини няма да работят срещу него. Повече от две трети от пълнолетните британци са получили първата доза коронавирусна ваксина и 37% са и с двете дози.

Правителството съкращава времето между дозите за хора над 50 години от 12 на осем седмици в опит да им осигури по-голяма защита.

Правителствената научна група за извънредни ситуации казва, че идентифицираният от Индия вариант, официално известен като B.1.617.2, може да бъде до 50% по-заразен от този, регистриран за първи път в Югоизточна Англия миналата година, който сега е доминиращият щам на Великобритания. 

Марк Уолпорт, член на консултативната група коментира, че новият вариант е "засилил" надпреварата между вируса и ваксините. Бръсначът, на който стои надпреварата току-що стана още по-остър, обясни той.

Джонсън е притеснен от покачване на индийския коронавирус вариант в Британия

Джонсън е притеснен от покачване на индийския коронавирус вариант в Британия

Точно преди следващато голямо облекчаване на ограниченията

Великобритания е регистрирала почти 128 000 смъртни случая от коронавирус, но новите инфекции спаднаха средно до около 2000 на ден, в сравнение с близо 70 000 на ден през зимния пик, а смъртните случаи спаднаха до единични на ден.

Ограниченията, които с месеци ограничават пътуванията, търговията и ежедневието, постепенно се премахват. От понеделник ресторантите и кръчмите в Англия могат да се отварят на закрито, музеите, театрите, кината и хотелите могат да се отворят отново, а хората отново могат да прегърнат приятели и членове на семейството, с които не живеят.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия вървят по сходни, но малко по-различни пътища. Шотландското правителство държи град Глазгоу и северната област Морей под ограничения поради нарастващия брой случаи там.

Критиците заявиха, че правителството е трябвало да действа по-рано, за да забрани пътуванията от и до Индия, която е обхваната от опустошително огнище на коронавирус.

Депутатът от Лейбъристката партия Ивет Купър заяви, че правителството не е забранило на посетителите да пристигат от Индия до 23 април, решение, което води "много стотици нови случаи". "Това беше предсказуемо, но не беше неизбежно".

Индийският щам набира мощ във Великобритания

Индийският щам набира мощ във Великобритания

Властите следят за ситуацията