Британският министър-председател Борис Джонсън заяви в четвъртък, че е "притеснен" от покачването в Обединеното кралство на коронавирус варианта, идентифициран за първи път в Индия, след като внимателно наблюдавано проучване на инфекциите в Англия установи, че вариантът става все по-разпространен точно преди следващото голямо облекчаване на ограниченията, съобщава АП. 

"Това е вариант будещ безпокойство, ние сме загрижени за това", каза Джонсън. "Искаме да сме сигурни, че ще предприемем всички предпазни стъпки сега, които бихме могли да предприемем, така че днес се провеждат срещи, за да обмислим какво точно трябва да направим. Има редица неща, които бихме могли да направим, ние не изключваме нищо."

В последната си оценка, публикувана в четвъртък, Imperial College London заяви, че общите случаи са спаднали до най-ниското си ниво от август след стриктно блокиране и успешно пускане на ваксини, но предупреди, че индийският вариант трябва да бъде внимателно наблюдаван.

Британия започва да се притеснява от индийския вариант на коронавируса

Британия започва да се притеснява от индийския вариант на коронавируса

Вариант B.1.617.2, е по-предаваем от този, открит за първи път в Ухан, Китай

Така нареченото проучване REACT установи, че индийският вариант, обозначен като "обезпокоителен", тъй като може да бъде по-преносим, ​​е идентифициран в 7,7% от 127 000 случая, тествани между 15 април и 3 май.

Професор Стивън Райли от Imperial College заяви, че не е ясно дали индийският вариант е по-предаваем, но предупреди, че "това е риск".

Въпреки че британското правителство и учени заявиха, че новите случаи може да започнат да се увеличават през следващите седмици, не е ясно дали това ще доведе до голямо увеличение на хоспитализациите и смъртните случаи, като се има предвид, че повечето от хората, считани за уязвими, са ваксинирани.

През последните няколко седмици, когато Индия претърпя катастрофален скок на вируса, по света нараснаха опасения относно потенциални нови варианти, заобикалящи защитите, предлагани от ваксините.

В Обединеното кралство ограниченията се премахват. Следващото облекчаване в Англия ще се състои в понеделник, когато две домакинства ще могат да се смесват на закрито, а баровете и ресторантите ще могат да обслужват клиенти вътре, наред с други промени. Другите държави в Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - също са изложили подобни планове за следващите седмици.

Правителството се надява да премахне повечето останали ограничения върху социалните контакти през юни.

"В момента не виждам нищо, което да ме разубеждава да мисля, че ще можем да продължим в понеделник и наистина на 21 юни - навсякъде, но може да има неща, които трябва да правим на местно ниво и няма да се поколебаем да ги направим, ако това е съветът, който получаваме", обясни Джонсън.

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

Щамът вече се е разпространил в повече от 30 страни

Правителственият научен консултативен комитет, известен като SAGE, ще дава препоръки относно пътя на пандемията. 

В момента има малко признаци, че предишното облекчаване е довело до увеличаване на новите инфекции, които са средно около 2000 на ден в Обединеното кралство, в сравнение с близо 70 000, регистрирани през януари в пика на втората вълна.

Спадът на инфекциите доведе до рязък спад в ежедневните смъртни случаи, свързани с коронавирус, като 11 са съобщени в сряда. И все пак Великобритания е регистрирала най-високия брой на жертвите, свързани с вируса в Европа, повече от 127 600.

Успешното пускане на ваксините също помогна да се ограничат инфекциите, заедно с блокадите.

Смъртоносният коронавирус щам от Индия е засечен в 44 държави

Смъртоносният коронавирус щам от Индия е засечен в 44 държави

Огромният мащаб в страната може да предизвика допълнителни мутации