Експертите по обществено здраве във Великобритания препоръчаха версия на индийския вариант на Covid, намерен в Британия, да се приема за "вариант будещ безпокойство", коментираха те пред БиБиСи. 

Public Health England (PHE) проследява вариант, известен като B.1.617.2, който изглежда се разпространява по-бързо във Великобритания от други варианти.

Учените смятат, че е по-предаваем от този, открит за първи път в Ухан, Китай. Говорител на PHE заяви, че няма да коментира изтекли данни.

Вирусите мутират през цялото време, създавайки различни версии на себе си. Повечето от тези мутации са незначителни - а някои дори могат да направят вируса по-малко опасен - но други могат да го направят по-заразен и по-труден за ваксини.

Щамовете от Кент, Южна Африка и Бразилия във Великобритания се считат за "варианти будещи безпокойство". Всички тези версии, заедно с варианта от Индия, са претърпели промени в техния шипчест протеин - частта от вируса, която се прикрепя към човешките клетки.

Оригиналният вариант от Индия - официално известен като B.1.617 - е открит за първи път в страната през октомври. Тази версия сега е прехарактеризирана като три различни подтипа, всички с малко по-различни генетични мутации.

Обединеното кралство е забелязало рязко увеличение по-специално на една версия, известна като B.1.617.2, която сега съставлява по-голямата част от всички индийски варианти и изглежда се увеличава по-бързо от другите.

Учените от PHE смятат с "умерена увереност", че той се разпространява най-малко толкова бързо, колкото версията на вируса, открита за първи път в Кент миналата година - известна като B.1.1.7 - която в момента е доминираща във Великобритания.

Над 50 млн. COVID ваксинирани във Великобритания

Над 50 млн. COVID ваксинирани във Великобритания

15 млн. с две дози

Източник коментира пред БиБиСи, че няма доказателства, тази версия на индийския вариант да е устойчива на настоящите ваксини.

Той не включва мутацията E.484K, открита в южноафриканския вариант на вируса, която може да помогне на вируса да избегне имунната система на човек и може да повлияе на това колко добре действат коронавирусните ваксини.

Смята се, че сега в Англия са открити над 500 случая на B.1.617.2 с най-високи нива в Лондон и северозападната част на Англия.

Това би представлявало рязко покачване от 202-те случая, официално регистрирани от PHE във Великобритания към 28 април.

Не е известно колко от настоящите инфекции във Великобритания могат да бъдат свързани с международни пътувания.

Смята се обаче, че вече има някои доказателства за значително предаване в общността, главно свързано с работни места и религиозни събирания.

В един клъстер в дом за грижи 14 възрастни жители, които всички са ваксинирани, са заразени с варианта, каза източникът. Някои от тях се нуждаеха от болнично лечение, но не и за тежко заболяване и се смята, че всички вече са се възстановили.

Смята се, че всички настоящи ваксини предлагат известна степен на защита срещу различни варианти, но никога не могат напълно да спрат всички инфекции на Covid, особено сред уязвимите или възрастните хора.

"Трета игла" ще се поставя за възрастните британци

"Трета игла" ще се поставя за възрастните британци

Лондон иска да пречупи пандемията до Коледа