Британските здравни служители съобщиха за още 73 случая на маймунска шарка в понеделник, което повиши общия брой на над 300 в цялата страна. Към днешна дата Обединеното кралство има най-голямото идентифицирано огнище на болестта извън Африка, по-голямата част от инфекциите са при гейове и бисексуални мъже, съобщава АП.

Здравните служители предупреждават, че всеки, независимо от сексуалната си ориентация, е потенциално изложен на риск от заразяване с маймунска шарка, ако е в близък контакт с пациент, с дрехите или чаршафите му.

В неделя Световната здравна организация съобщи, че повече от две дузини страни, които не са идентифицирали преди това случаи на маймунска шарка, са докладвали за 780 случая, което е повече от 200% скок в случаите от края на май. Все още не са установени смъртни случаи от маймунска шарка извън Африка.

Здравната агенция на ООН заяви, че повечето случаи в Европа и другаде са забелязани в клиники за сексуално здраве и "включват главно, но не изключително мъже, които правят секс с мъже".

Досега тази година е имало повече от 1400 случая на маймунска шарка и 63 смъртни случая в четири страни, където болестта е ендемична - Камерун, Централноафриканска република, Конго и Нигерия - според Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Генетичното секвениране на вируса все още не е показало пряка връзка с огнището извън Африка.

Във Великобритания заговориха за епидемия от маймунска шарка

Във Великобритания заговориха за епидемия от маймунска шарка

Потвърдено е предаването от човек на човек в страната

СЗО коментира, че внезапното и неочаквано откриване на маймунска шарка в много страни "предполага, че може да е имало неоткрито предаване за някакъв неизвестен период от време, последвано от скорошни събития с усилващ ефект". Миналия месец водещ съветник на СЗО каза, че огнището в Европа и извън нея вероятно се е разпространило чрез секс на две скорошни рейв партита в Испания и Белгия.

СЗО оцени рискът, породен от маймунската шарка за глобалното здраве, е "умерен", като заяви, че това е първият път, в който се съобщават толкова много случаи и клъстери в целия свят. До миналия месец не беше известно, болестта да причинява големи епидемии извън Централна и Западна Африка, където засяга предимно хора в селските райони, които влизат в близък контакт със заразени диви животни.

Продължаващото огнище на маймунска шарка в Европа и на други места, включително Канада, Австралия, Израел и САЩ, е първият път, когато е известно, че болестта се разпространява сред хора, които нямат предишни връзки с пътуване до Африка.

Британската агенция за здравна сигурност съобщи миналата седмица, че повечето случаи са били при гей или бисексуални мъже на възраст от 20 до 49 години и че "досегашните разследвания са установили връзки с гей барове, сауни и използването на приложения за запознанства в Обединеното кралство и в чужбина".

Повечето пациенти с маймунска шарка изпитват само треска, болки в тялото, втрисане и умора. Хората с по-сериозно заболяване могат да развият обрив и лезии по лицето и ръцете, които могат да се разпространят в други части на тялото.

Миналата седмица главният експерт на СЗО по маймунска шарка, д-р Розамунд Люис, каза, че се съмнява, че болестта ще предизвика пандемия, но каза, че трябва да се предприемат бързи действия, за да се ограничи разпространението й, така че да не се утвърди в нови области.

СЗО потвърди 780 случая на маймунска шарка в 27 страни

СЗО потвърди 780 случая на маймунска шарка в 27 страни

Най-голям брой заразени има във Великобритания