Маймунската шарка изглежда се разпространява от човек на човек в Англия, съобщи Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) в сряда.

Обикновено лекото вирусно заболяване, което е ендемично в Западна и Централна Африка, се разбира, че се разпространява чрез близък контакт. До началото на май случаите рядко се появяваха извън Африка и обикновено бяха свързани с пътуване до там.

"Настоящото огнище е първият път, когато вирусът се предава от човек на човек в Англия, като не са идентифицирани връзки за пътуване до ендемична страна", каза агенцията.

Според UKHSA по-голямата част от случаите в Обединеното кралство - 132 - са в Лондон, докато 111 случая са регистрирани при мъже, които имат сексуални контакти с други мъже. Само два случая са регистрирани при жени.

Неотдавнашни пътувания в чужбина до редица различни страни в Европа в рамките на 21 дни от появата на симптомите са докладвани от 34 потвърдени случая или около 18% от 190 случая на заболяването, потвърдени от Обединеното кралство към 31 май.

Досега UKHSA идентифицира връзки с гей барове, сауни и използването на приложения за запознанства във Великобритания и в чужбина.

"Проучванията продължават, но в момента не е идентифициран нито един фактор или експозиция, която да свързва случаите", предупреждават от агенцията.

Маймунската шарка може да засегне всеки, но много от най-новите случаи са в общността на хомо- и бисексуалните мъже, много от които живеят или имат връзки с Лондон, каза Кевин Фентън, регионален директор на общественото здраве в Лондон.

FT: Когато става въпрос за маймунска шарка, трябва да се обърнем към историята

FT: Когато става въпрос за маймунска шарка, трябва да се обърнем към историята

Универсална ваксинация срещу шарка може да не ни е нужна, но самонадеяността не е опция при вирусни огнища

"Както при всяка нова епидемия, рискът от стигма и несигурност е голям", каза той.

UKHSA работи с групи, включително Британската асоциация за сексуално здраве и ХИВ и приложението за запознанства Grindr, за да комуникира със службите за сексуално здраве и ЛГБТ общността.

Маймунската шарка обикновено причинява грипоподобни симптоми и пълни с гной кожни лезии, които обикновено отзвучават сами в рамките на седмици, но могат да доведат и до смърт.

Здравните власти на Обединеното кралство предлагат ваксината на Bavarian Nordic, Imvanex, на контакти с потвърдени или предполагаеми случаи.

Случаите на маймунска шарка продължават да се увеличават извън Африка, най-вече в Европа, и учените се опитват да определят причините за разпространението. В сряда Световната здравна организация заяви, че досега е получила доклади за повече от 550 потвърдени случая на това вирусно заболяване от 30 страни извън Африка.

В Испания отчетоха 84 болни от маймунска шарка

В Испания отчетоха 84 болни от маймунска шарка

ЕС ще купува ваксини