Испанските здравни власти съобщиха за 25 нови случая на маймунска шарка в четвъртък, с което общият брой на инфекциите в една от основните горещи точки на новата епидемия достигна до 84, предава Ройтерс.

Министерството на здравеопазването сега приема всички инфекции с шарка, която не е от човешки произход, за маймунска шарка след положителен тест, докато преди броеше само тези, потвърдени чрез секвениране, също заяви, че има 73 предполагаеми случая.

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас каза в сряда, че Испания ще закупи ваксини срещу маймунска шарка като част от съвместните покупки на ваксини в ЕС и потвърди, че западноафриканският щам, който води до смърт в около 1% от случаите, е този, открит в Испания.

Испания, Англия и Португалия са страните с най-много случаи на неотдавнашно огнище на обикновено протичащото леко вирусно заболяване извън обичайните за него ендемични райони в части от Западна и Централна Африка.

Португалия потвърди девет нови инфекции в четвъртък, с което общият брой достигна 58.

Португалските здравни власти заявиха, че страната предприема стъпки за създаване на резерв от ваксини чрез европейския механизъм и обмисля ваксиниране на контактите на потвърдени случаи и здравните специалисти.

В четвъртък потвърдените случаи на маймунска шарка по света достигнаха до 219. Това показва доклад на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, цитиран от "Франс прес".

Хората са заразени в страни, в които шарката не е ендемична. Над десет страни - основно в Европа, в които маймунската шарка е рядко срещана, са потвърдили поне по един случай.

Европейският съюз взе решение за общо закупуване на ваксина и антивирусно средство за борба с епидемията от маймунска шарка, каза в петък координаторът по ваксините на Швеция Ричард Бергстрьом, цитиран от стокхолмския вестник Dagens Nyheter .

Вестникът казва, че ЕС ще купи ваксината Imvanex от Bavarian Nordic и антивирусния препарат Tecovirimat от Siga Technologies, САЩ. Imvanex е ваксина срещу едра шарка, която е близка до маймунската шарка.

Повечето от заразените в световен мащаб досега не са боледували тежко. Много, но не всички случаи, са докладвани при мъже, които са имали хомосексуални контакти. Симптомите включват треска и характерен неравен обрив.

FT: Когато става въпрос за маймунска шарка, трябва да се обърнем към историята

FT: Когато става въпрос за маймунска шарка, трябва да се обърнем към историята

Универсална ваксинация срещу шарка може да не ни е нужна, но самонадеяността не е опция при вирусни огнища

Високопоставен служител на Световната здравна организация каза в петък, че приоритетът трябва да бъде ограничаването на маймунската шарка в неендемичните страни, като заяви, че това може да бъде постигнато чрез бързи действия.

"Смятаме, че ако приложим правилните мерки сега, можем лесно да го ограничим", каза Силви Бриан, директор на СЗО за глобална готовност за инфекциозни опасности на технически брифинг пред държавите-членки на годишната асамблея на организацията.