Световната здравна организация потвърди 780 случая на маймунска шарка в общо 27 държави по света, където заболяването обичайно не се разпространява, съобщава ТАСС.

От 13 май 2022 г. към 2 юни 2022 г. 780 лабораторно потвърдени случая на маймунска шарка са докладвани на СЗО от 27 държави членки в четири региона на СЗО, които не са ендемични за вируса, посочват от организацията.

Подчертава се, че от 26 май до 2 юни са открити около 523 нови случая на заболяването. Към 2 юни няма регистрирани смъртни случаи.

СЗО Африка: Отговорът на маймунска шарка трябва да е единен

СЗО Африка: Отговорът на маймунска шарка трябва да е единен

1400 предполагаеми случая на маймунска шарка и 63 смъртни случая в африкански страни

Най-голям брой потвърдени случаи има във Великобритания (207), Испания (156), Португалия (138), Канада (58), Германия (57), Франция (33), Холандия (31), Италия 20) , САЩ (19) и Белгия (12).

Европейският център по превенция заяви, че рискът от заразяване е "много нисък", но предупреди, че хората, които са имали множество сексуални партньори - независимо от сексуалната ориентация - са по-застрашени.

Към момента маймунската шарка е ендемична в 11 страни в Западна и Централна Африка. Засега за нея няма лечение, но симптомите обикновено отшумяват след две до четири седмици.

Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.

СЗО оценява маймунската шарка като умерен риск за света

СЗО оценява маймунската шарка като умерен риск за света

Към 26 май са съобщени общо 257 потвърдени случая и 120 предполагаеми случая от 23 държави-членки