Африка трябва да бъде част от обединена глобална борба срещу маймунската шарка, заяви африканският офис на Световната здравна организация в четвъртък, докато страните в Европа, САЩ и други страни реагират на необичайни огнища на болестта, съобщава АП.

"Трябва да имаме един свързан глобален отговор на маймунската шарка, за да избегнем превръщането й в ендемия в повече страни", каза д-р Матшидисо Моети, директор на СЗО за Африка в онлайн брифинг.

Тъй като страните в развития свят намират начини да ограничат разпространението на маймунска шарка, "много е важно... да се уверим, че споделяме тези инструменти, да изграждаме капацитет по целия свят, за да отговорим на тези огнища", каза тя.

"Това, което е изключително важно сега, е да се предотврати всякакъв потенциал за повторение на несправедливия достъп до ваксини срещу COVID-19, изпитан от африканските страни в началото на пандемията", каза Моети.

Маймунската шарка обикновено се среща в страни в Западна и Централна Африка с тропически дъждовни гори, но наскоро болестта беше открита в повече от 20 страни, включително Великобритания, Испания, Португалия, Италия, Швейцария, Съединените щати, Израел и Австралия. Съобщени са повече от 500 случая, много от които очевидно са свързани със сексуална активност на два скорошни рейв партита в Европа. Няма данни за смъртни случаи.

Досега секвенирането все още не е показало пряка връзка с огнището извън Африка, казват здравните служители.

Междувременно седем от 54-те страни в Африка са съобщили за болестта и е имало около три пъти повече случаи на маймунска шарка, отколкото обикновено.

Има повече от 1400 предполагаеми случая на маймунска шарка и 63 смъртни случая в африкански страни, където болестта е ендемична - Камерун, Централноафриканска република, Конго и Нигерия - според Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Но само 44 от тези предполагаеми случаи са потвърдени, каза д-р Фиона Брака, която ръководи спешни операции в офиса на СЗО Африка в Бразавил, Република Конго.

Част от причината за голямата разлика между предполагаеми и потвърдени случаи е ограниченият капацитет за тестване в африканските страни, каза Брака. Само 10 държави в Африка могат да тестват за болестта, каза тя.

За да подобрят борбата срещу маймунската шарка в Африка, здравните работници трябва да се ангажират с общностите по начини, които минимизират всяка стигма около болестта, каза тя. Тя каза, че е необходима повече информация за предаването от животно на човек, както и за предаването от човек на човек.

Маймунската шарка е в същото семейство вируси като едрата шарка, а ваксините срещу едра шарка се оценяват на около 85% ефективни срещу маймунска шарка, според СЗО.

Страните в развития свят започнаха да използват ваксини срещу едра шарка и обмислят използването на антивирусни средства за борба с огнища на болестта. Лекарите в Африка казват, че тези ресурси също трябва да бъдат на разположение, за да им помогнат.

Една от най-тежко засегнатите страни на континента е Конго, където има 465 предполагаеми случая и девет смъртни случая от болестта тази година, съобщиха здравните власти тази седмица.

Нигерия, една от четирите африкански държави, в които маймунската шарка е ендемична, има спорадични случаи всяка година от 2017 г. Досега тази година е потвърдила 21 случая на маймунска шарка, според д-р Ифедайо Адетифа, ръководител на Центъра за контрол на заболяванията в страната. Нигерийските здравни власти разшириха цифрова система за наблюдение, която помогна за ранното откриване на случаите, каза той.

"Важно е да направим всичко възможно, за да спрем това", каза Адетифа. "Ние сме в един глобално свързан свят... Не сме в безопасност, докато всички не са в безопасност."

Във Великобритания заговориха за епидемия от маймунска шарка

Във Великобритания заговориха за епидемия от маймунска шарка

Потвърдено е предаването от човек на човек в страната