Обединеното кралство ще "съди Русия по нейните действия", след като съобщи, че връща войски от границата с Украйна, каза министърът на отбраната Бен Уолъс, съобщава БиБиСи.

Той каза, че правителството на Обединеното кралство "ще повярва на думата", но е "твърде рано да се каже" дали този ход е истински.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също каза, че алиансът не вижда никакви доказателства за напускане на руски войски. Говорейки преди срещата на министрите на отбраната на членовете на НАТО, той каза: "Досега не сме видели никаква деескалация на място - напротив, изглежда, че Русия продължава военното натрупване".

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че руската атака срещу Украйна е "все още много възможна" и човешката цена ще бъде "огромна".

След разговор между премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън и японския му колега Фумио Кишида, лидерите казаха, че всяка инвазия ще "разклати основите на международния ред и ще има тежки последици".

Министерството на отбраната потвърди, че увеличава британските сили в Естония, както и изпраща допълнителни хеликоптери Apache в региона и изпраща четири допълнителни самолета Typhoon за въздушни патрули. Ще изпрати и танкове, и бойни бронирани машини, а също така ще удвои числеността на войските си в републиката.

"Заедно с нашите съюзници от НАТО ние разполагаме войски и оборудване на суша, море и въздух, за да подсилим европейската отбрана в отговор на концентрацията на руски войски на границата с Украйна", се казва в изявление на министъра на отбраната.

Обединеното кралство също така обеща да наложи по-строги санкции на Русия в случай на инвазия. Но законодателството за изпълнение на заплахата все още трябва да бъде одобрено от британския парламент, който в момента е в пауза.

Депутатите могат да бъдат помолени да подпишат плана в началото на следващата седмица, когато се върнат в Уестминстър, за да изпратят съобщение, че мерките са готови и чакат.

Лидерът на лейбъристите сър Кейр Стармър призова за "правилни действия" по отношение на руските пари и влияние в Обединеното кралство, добавяйки: "Неуспехът да се действа сега само ще засили още повече Владимир Путин в опитите му да дебне и заплашва своите съседи и демокрации по целия свят".

Обединеното кралство "се отнася сериозно към възпирането". Уолъс каза, че Обединеното кралство предлага "разнообразие от сили - въздушни, морски и сухопътни" в подкрепа, с удвояване на войските в съседна Естония и още войници, ако НАТО ги призове.

Той каза, че войските няма да бъдат разположени, ако ситуацията между Русия и Украйна деескалира, но добави, че е "важно да правим плановете, така че Русия да знае, че сме сериозни по отношение на възпирането".

По повод съобщенията, че Русия връща част от войските си от границата, Уолъс каза: "Ще им вярваме на думата, но ще ги съдим по действията им". "Ще бъда първият, който ще се зарадва от деескалация, всички работим за това, но виждаме 60% от сухопътните сили на Русия, натрупани на границите на Украйна и Беларус".

"Аз съм бивш войник, това не е нормално упражнение, особено когато видите дълбочината на разполагането".

По-рано министърът на отбраната на Обединеното кралство каза, че натрупването на руски войски на място е "показало обратното на реториката, излизаща от Кремъл", но никой не знае какво мисли лидерът на страната.

"Президентът Путин все още не е взел решение и докато не бъде взето решение, никой от нас няма да знае какво ще се случи след това".

Пол Адамс, дипломатически кореспондент на БиБиСи коментира:  

Трябва да се мисли за тази криза като за театър - актьорите се движат по сцената, изнасят монолози. Има "изключени звуци", двусмислени и отворени за интерпретация.

Всички сме хипнотизирани от движението на руските войски, като непрекъснато се питаме какво означава всеки набор от снимки. И това възнамерява директорът на този театър Владимир Путин. Той иска да ни накара да гадаем.

Напълно възможно е руските бронирани машини, пресичащи Керченския проток от Крим, да представляват очакван знак за деескалация. Но както генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни на всички, е твърде рано да се прави някаква надеждна преценка какво означава всичко това.

Огромен брой руски войски остават струпани близо до границите на Украйна, подредени по начин, който може да се тълкува само по един начин - това е сила за нахлуване.

Това не означава, че ще има инвазия. Но въпреки че Кремъл отрича, че има някакви враждебни намерения, е подходящо за президента Путин всички да мислят, че сцената е подготвена за голямата битка.

Столтенберг: Европа е изправена пред "ново нормално", Русия е готова да използва сила

Столтенберг: Европа е изправена пред "ново нормално", Русия е готова да използва сила

НАТО създава водена от Франция бойна група в Румъния, обмислят България, Словакия и Унгария