Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в сряда, че НАТО продължава да наблюдава увеличаване на военното натрупване на Русия по границите на Украйна, въпреки че Москва направи жестове, за да покаже, че желае да продължи по пътя на дипломацията, съобщава "Дойче веле".

Столтенберг каза, че алиансът се стреми към създаване на водена от Франция бойна група в Румъния, за да се бори с това, което той определи като "новото нормално" в европейската сигурност.

"Новото нормално е, че Русия е готова да оспори някои основни принципи на нашата сигурност", каза Столтенберг. "Не знаем какво ще се случи, но знаем какво вече се е случило."

Шефът на НАТО подчерта, че Русия е показала готовност да използва сила, за да принуждава суверенните нации и да накара НАТО да направи компромис с основните си принципи.

Военните планиращи проучват разполагането на четири многонационални бойни групи от по 1000 войници всяка в Румъния и България, вероятно последвани от Словакия и Унгария. В последните две страни има опасения, че новите разполагания ще ядосат Москва, пише The Times.

НАТО и Европа още не виждат изтегляне, а само движение на руски войски

НАТО и Европа още не виждат изтегляне, а само движение на руски войски

Западните партньори отново заявиха единството си пред заплахата от Русия

Източници от НАТО по-рано заявиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на алианса в Румъния приблизително ще съответства на подобни групи, разположени в балтийските страни и Полша, съобщава ТАСС.

"Министрите решиха да обмислят нови варианти, включително разполагането на нови бойни групи в източните и югоизточните части, по-специално в Румъния. Приветствам инициативата на Франция да ръководи тази група", каза Столтенберг.

Запитан за конфигурацията, размера и времето на бъдещите бойни групи, той каза: "Окончателното решение все още не е взето, но Румъния обяви, че е готова да приеме бойната група на НАТО, Франция обяви готовността си да я ръководи, ние приветстваме това и сега ще чакаме препоръките на нашия военен щаб".

Групите, разположени в балтийските страни и Полша са многонационални батальонни бойни групи до хиляда души, всяка от които се командва от отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

Предвидени са двудневни срещи в централата на НАТО в Брюксел за министрите на отбраната, за да обсъдят как да укрепят източния фланг на алианса.

САЩ вече започнаха засилено разполагане на 5000 допълнителни войници в Полша и Румъния след новината за военната ескалация на Русия по границите на Украйна.

Президентът на Украйна Вoлoдимир Зеленски реагира на новините за възможна инвазия в неговата страна по-рано през седмицата, като обяви сряда за "Ден на единството", за да обедини нацията пред военна заплаха.

Говорейки в Мариупол в Източна Украйна, Зеленски повтори в сряда: "Ще се защитаваме".

Захарова: НАТО иска мирният Черноморски регион да е арена за геополитически битки

Захарова: НАТО иска мирният Черноморски регион да е арена за геополитически битки

Русия е миролюбива, не иска да напада, а САЩ искат да я изместят от газовия пазар

Бойните групи са "боеспособни" военни групи, съставени от сили от различни страни от НАТО, работещи заедно. Те включват артилерия, танкове и пехота, наред с други специализирани активи, пише БиБиСи.

Те са това, което НАТО нарича "засилено предно присъствие" в отговор на инвазията на Русия в Крим през 2014 г. - и представляват "най-голямото подсилване на колективната отбрана на алианса за едно поколение".

В момента има четири, базирани в:

Естония: Водена от Обединеното кралство с близо 1000 войници - предимно от Обединеното кралство, но с няколкостотин войници от Дания, въз основа на данни от НАТО за 2020 г.

Латвия: Канада води тази група от 1500 души, съставена от приблизително една трета канадски войници, но с войници от Полша, Словакия, Испания, Италия и други.

Литва: Около 1200 войници, повече от 500 от които идват от Германия, с представители на Франция, Холандия и Норвегия, наред с други.

Полша: Водена от Съединените щати, които осигуряват около 670 войници - останалата част от 1000 души, съставена от Хърватия, Румъния и Обединеното кралство.

Британия засега ще повярва на думите на Русия, но ще я съди по действията

Британия засега ще повярва на думите на Русия, но ще я съди по действията

Британия праща войници, хеликоптери, самолети, танкове и бронирани машини за защита на Естония

Три от тези нации граничат с Русия, докато Полша е само на една страна разстояние (граничи с Украйна). Те са сред болезнените точки, когато Русия се оплаква от американски и други чуждестранни войски близо до границата си.

Генералният секретар настоява, че НАТО действа на "отбранителна" основа - и е ясен, че алиансът е готов да седне с Русия и да разгледа въпроси като контрола на въоръженията.

Той казва, че най-добрият начин да продължиш напред е "да се ангажираш добросъвестно" и да говориш. Възможно е да се ангажираме с Русия, казва той и добавя: "Ние не сме заплаха, ние сме готови за диалог".

Но той предупреждава, че "масовото натрупване на войски" в съчетание със "заплашителна реторика" наред с действията на Русия трябва да се приема сериозно.

"Ето защо по отбранителен начин увеличаваме присъствието си на Изток", добавя той.

"Не ни е страх от никого": Украйна отбелязва Деня на единството

"Не ни е страх от никого": Украйна отбелязва Деня на единството

Само заедно можем да защитим отечеството си, напомня Зеленски