Експерти от британската лаборатория "Портън даун" не са успели да установят "точния източник" на химическия агент новичок, използван за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщава Скай нюз.

Научният парк е разположен североизточно от град Портън в близост до Солсбъри, където на 4 март Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с химически агент новичок. Случаят доведе до разрив в отношенията между Великобритания и Русия.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество

Учените от лабораторията не са успели да установят къде е бил разработен новичокът.

Гари Ейткънхед, изпълнителен директор на Лабораторията за отбранителна наука и технология (DSTL) в "Портън даун", заяви пред британската медия, че не са успели да докажат, че новичокът е произведен в Русия.

Успяхме да установим, че това е новичок и бойно отровно вещество. Ние не установихме точния източник, но предоставихме научна информация на правителството, което е използвало редица други източници, за да достигне до заключенията, поясни той.

Ейткънхед подчерта, че за установяване на произхода на новичака са необходими "други данни", включително разузнавателни, до които правителството има достъп.

Работата ни е да предоставим научно доказателство какъв е видът на този агент, ние установихме, че е това конкретно семейство и че е бойно отровно вещество, но не е наша работа да кажем къде е произведен, поясни представителят и допълни, че са необходими изключително сложни методи за създаване на новичока, което е във възможностите само на държавен актьор.

Според Ейткънхед няма противоотрова на новичока.

Той не коментира дали лабораторията е разработила новичок, но отхвърли предположенията, че използваното срещу Скрипал вещество е от научния център.

Междувременно от болницата в Солбсъри заявиха, че Сергей Скрипал остава в критично, но стабилно състояние, а Юлия е в стабилно състояние.

Стана ясно, че утре Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия ще проведе среща в Хага по молба на Русия.