Четирима души са арестувани заради онлайн расизъм срещу членове на английския футболен отбор след финала на Европейското първенство в неделя, съобщи британската полиция в четвъртък, цитирана от "Ройтерс".

Специализиран екип разглежда обидните коментари, съобщиха от полицията, след като трима чернокожи играчи - Маркус Рашфорд, Джедън Санчо и Букайо Сака - бяха обект на расистка злоупотреба в социалните мрежи Facebook, Instagram и Twitter.

И тримата пропуснаха дузпи при поражението от Италия на стадион "Уембли" в Лондон.

Расизмът получи широко осъждане и правителството обещава действия срещу компаниите в социалните медии, ако не премахнат по-бързо обидни материали.

"Ние работим в тясно сътрудничество с платформите за социални медии, които предоставят данни, от които се нуждаем, за да извършим разследвания", каза полицай Марк Робъртс, отговорен за британския полицейски отговор по футболни въпроси.

"Ако установим, че стоите зад това престъпление, ще ви проследим и ще се изправите пред сериозни последици за срамните си действия."

В ход е разследване на престъпления от омраза, водено от британското звено за футболна полиция. Полицията съобщи, че десетки заявления за данни са подадени до технологични фирми и че досега са арестувани четирима души.

Британският премиер Борис Джонсън обеща да се справи с онлайн злоупотребите, но той и други министри бяха обвинени в лицемерие, че не осъдиха онези, които освиркваха играчите в началото на турнира.

Полицията също така заяви, че е имало 897 инцидента, свързани с футбол и 264 ареста за 24 часа около финала, което е голямо увеличение от предишните футболни турнири през 2016 и 2018 г.